onsdag 7 januari 2015

Julen 2014

Julen 2014 var både superstressig och enormt lugn. Själva julhelgen spenderade vi norröver hos våra familjer, men sen for vi hem tillbaka och där gjorde vi inte mycket resterande ledighet. Det behövdes verkligen efter allt omkringfarande under julhelgen. Nästa år vill jag inte ha det så här. Vi föräldrar mår inte bra av att stressa på från ett ställe till ett annat och Colin känner av vår stress och tycker knappast heller om när det är en nya säng varje natt som han förväntas sova i. Men samtidigt vill jag hinna träffa alla nära och kära och då har det här stressandet känts som enda möjligheten. Till nästa år vill jag dock hitta julfriden också!

Kvällen innan julafton körde vi iväg till min mamma och Jan. Där sov vi natten. Julaftonsmorgon började med en mysig joggingrunda för mig. Jag hade tänkt börja varje julhelgsmorgon med en motionsrunda ute eftersom jag visste att det inte fanns tid till träning senare under dagarna. Den här planen gick åt skogen redan på juldagen eftersom Colin inte sov speciellt bra resten av nätterna. Jag prioriterade den lilla sömn som fanns då istället.
Efter frukost blev det traditionsenligt besök till gravarna. Alltid någon gång under julhelgen far vi till våra nära och kära som ligger begravda, när det sker och med vem varierar dock.
Väl tillbaka hos mammas och Jans fixade vi till oss och började med julmaten. Och mycket gott fanns det minsann!

De som satt kring matbordet var jag och Björn, min syster och hennes Andreas, mamma och Jan och så min mosters familj. Ett glatt och härligt gäng som åt en trevlig julmiddag tillsammans. (Vet förresten inte om det kallas jullunch eller middag då man äter kl. 14.30, det är ju mitt mellan målen... Middag känns ändå bättre eftersom det inte är något lätt lunch precis.)


Efter mat och efterrätt blev det julklappsutdelning och kaffedags. En del tittade på kalle anka, andra lekte med sina julklappar.
Systers hund Neo var julfin.
Senare mot kvällen for vi till lappfors, lämnade av alla saker vid Björns föräldrar (där vi skulle spendera natten) och for sen till Björns syster. Dit visste vi att tomten skulle komma senare. Och visst kom tomten sen också. Med massa fina saker åt oss alla! 
Tomten var inte så intressant iår, trapporna var bättre!

Tack tomten!
Efter paketöppning, gröt för den minsta och ostbricka för oss större var det dags att söka sig till Björns föräldrar för läggdags. Efter att Colin somnat avnjöt vi varsin rykande het glöggkopp tillsammans med Björns föräldrar och filosoferade kring livet. (Och passade på att hämta andan lite inför resten av helgen.)



Följande dag gjorde vi oss igen fina, slängde in alla saker i bilen och körde iväg till min pappa. Där skulle vi äntligen få stanna hela dagen. Inget annat ställe sen på kvällen, Härligt! Vi fixade till julmaten, åt oss fördärvade, mumsade på någon chokladbit så fort ett litet rum i mage hade uppstått och drack självklart kaffe och åt goda julbullar. Jul och mat hör verkligen ihop för oss!

Hungrig mamma med några få timmars sömn i bagaget.
Pappa hade fixat till ett fantastiskt julbord och självklart fanns den omtalade sillen där! Jag fick faktiskt också lite av sillen med mig hem sen så jag kunde förlänga njutningen på kvällssmörgåsarna.


Vid julbordet fanns jag och Björn, syster och Andreas och pappa. Colin sov ute under största delen av tiden, men han hann komma in och äta några köttbullar innan allt var bortplockat.

Efter maten blev det julklappsutdelning och än en gång fick vi vackra gåvor. Jag tror alla var nöjda med vad de fick!

Självklart dukades det upp till ett kaffebord hos pappas också! Denna gång stod jag för efterrätten. Det blev mjuk pepparkaka med frosting (enligt detta recept), lingonfudge (recept) och pepparkscookies (recept).
Efter all mat och choklad tog jag och pappa en promenad med Colin i pulkan. Det var skönt att få lite frisk luft och röra på sig efter all soffhäng! Och förhoppningsvis skulle Colin sova bättre på natten efter lite frisk luft...

Efter en natt på tallbacka var det igen dags att göra sig fin, packa bilen och styra kosan mot lappfors. Där väntade julmiddag med en del av Björns släkt vid Signegården. Tyvärr var kameran inte alls framme där (ändå lyckades vi glömma kameran där när vi for tillbaka till Björns föräldrar...) så några bilder finns inte från julannandagen. Men vi ägnade oss åt i princip samma sak som tidigare dagar: åt god mat, drack kaffe, åt för mycket choklad och socialiserade.

Vi orkade inte köra hem till Vasa mera på kvällen så det blev ännu en övernattning i lappfors. Och vilken tur att vi hade bestämt oss för det, för på kvällen när Colin hade somnat smög jag och Björn iväg till Björns syster för spelkväll (Björns föräldrar var hemma och tog hand om honom, och det kände lilla herremannen tydligen på sig eftersom han bestämde sig för att vakna efter ca 45 minuter och vara klarvaken i några timmar så länge vi var borta). Det brukar höra till att vi samlas för lite spel någon gång under julen och även i år fick vi till det!

Repello- vem vinner? Inte jag i alla fall...
Följande dag var det väldigt skönt att för sista gången packa i bilen och sen styra kosan hemåt. Och resten av ledigheten gjorde vi inte mycket. Slappade mest hemma och tog någon runda på stan när det var något vi behövde. Ja förresten, Björn fortsatte ju faktiskt med renoveringen. Han målade hallen och så har vi tagit bort den gamla byrån som har varit där och satt in lite nytt. Ännu känns det inte helt hundra där, borde hitta några roliga krokar som man kan ha till Colins kläder. Men sen får ni se bilder från hallen.

Skönt att åka hem efter allt rajttande, med en snöskyffla som bänkgranne. (Ps. -Linda, dina böcker finns hod G&Js nu)
När Colin farit och sova en kväll, värmde vi på en flaska glögg och tog det riktigt lugnt i soffan. Passade på att ladda batterierna inför ett år med mycket inplanerat.
 

Till nästa år måste det bli en förändring. Ingen njuter av att vi stressar runt som dårar, men jag antar att det blir så när vi valt att bo i en annan stad... När vi är och hälsar på våra familjer kan vi liksom inte fara hem till natten, så det blir en massa packas och köras av och an. Men till nästa år löser vi det på ett annat sätt. Kanske en fast punkt istället för en massa övernattningar här och där.

Trots all stress var det ändå en mysig jul! Vi fick ju spendera en massa tid med de som betyder mest för oss. Och julen vill man ju spendera med sina nära och kära! Nu är det ändå skönt att julen och alla extra lediga dagar är över så att man kan återgå till vardagens rutiner, med allt vad det innebär- jobb, hushållssysslor, träning, mat och fritidsaktiviteter. 


Tack alla inblandade för denna jul! Nu skall vi ladda upp till nästa år!


Therese

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar