lördag 18 april 2015

Svinnkampen

Det har varit full rulle de senaste dagarna. Nu i bilen påväg till mammas har jag äntligen tid att färdigställa inlägget som jag försökt publicera de senaste dagarna.

Martha förbundets nya satsning Svinnkampen, startade i april och jag känner att jag också vill dra mitt strå till stacken. (Detta inlägg är absolut inte sponsrat eller ett samarbete, utan helt mina egna åsikter och funderingar.)

Svinnkampen är en satsning för att minska på matsvinnet. Det faktum att vi i Finland slänger massor med mat, 24 kg mat per person närmare bestämt, känns inte speciellt smart eller genomtänkt. Värdet på den här maten som slängs är ca 200 miljoner euro. Matsvinn är mat som är ämnad att ätas, men som av en eller annan orsak blir avfall. Det är alltså inte morotsskalet som utgör svinn, utan när hela moroten slängs. Vill man läsa närmare kring vad det är som slängs kan man klicka sig in här: http://martha.webbhuset.fi/sv/start/projekt/svinnkampen/article-92369-42190-svinnkampen-vill-skapa-en-rorelse-mot-matsvinnet Tänk att det slängs 21 miljoner kg av hemlagad mat årligen i Finland. Visst, jag kan förstå att grönsaker som blivit lite hängiga och inte är lika fräscha mera kanske åker i soporna för en del, men att man slänger hemlagad mat. Det har jag svårare att förstå. Först har man bemödat sig att koka maten och sen äter man inte upp allt.

Hemma hos oss slänger vi ingen mat. Det skulle aldrig falla mig in att slänga bort mat som man kan äta. Visst, någon lök har väl åkt i soporna när den blivit gammal och möglig, men överlag är vi väldigt duktiga på att använda all mat som vi köper. Alla rester sparas, om det t.ex. lämnar en potatis över efter middagen så åker den in i kylskåpet. Det finns alltid något man kan göra med den. Här finns massor av restrecept som Martha förbundet har gjort, om du behöver inspiration.
Våra matrester hittas ofta i min lunchlåda. I lunchlådan plockar jag ofta ihop rester från olika måltider som lämnat över och kompletterar med det som behövs. Det som underlättar är att jag alltid har färdig mat i frysen som jag kan komplettera med. Om det t.ex. har lämnat potatis/ris/pasta/couscous över från en måltid men tillbehöret tagit slut så kan jag ta upp exempelvis spenatplättar, köttbullar eller något annat som finns i frysen och skapa en fullvärdig lunchlåda innehållandes resterna. Vi äter också ofta rester till middag, utan att det skulle kännas konstigt. Om vi  har många olika koppar och skålar med rester i kylskåpet så får var och en plocka ihop sin egen måltid med resterna, alla behöver inte äta samma rätt. Min morgongröt fungerar också bra som "sopkärl". På gröten sätter jag ofta rester av frukter eller bär som Colin börjat äta på men sen inte ätit upp hela. T.ex. en halv banan eller äppelbitar fungerar bra att sätta på gröten.

Mycket av mitt ekologiska och ekonomiska tänk kring maten har jag nog att tacka min mamma för. Jag har inte något minne hemifrån att vi skulle slänga maten. Allt sparades. Och jag minns att de där "restmåltiderna" när mamma blandade många olika rester i stekpannan inte alls kändes som en restmåltid. De måltiderna var oftast höjdpunkter och smakade fantastiskt. Vem gillar inte hemmagjord pyttipanna, med stekta potatisar, någon överbliven brunsås, köttbullar eller liknande?

Istället för att spara rester i kylskåpet kan man också frysa ner i lämpliga portionsbitar. Om det t.ex. lämnar över lite köttfärssås som inte skulle räcka till en hel måltid igen till hela familjen så fryser jag in den. Sen är det bara att ta upp den till t.ex. lunchlådan och äta med rester av något annat. Tack vare det här sättet är det väldigt sällan som jag faktiskt står och kockar lunchlådor till mig.

För en del kanske inte resterna är själva problemet, utan det faktum att man inte hinner tillreda maten innan den blir gammal. Om man är en sådan person gäller det att hålla koll på vad man har i kylen. Kanske stora veckohandlingar inte är något för dig. Linn bloggade om Svinnkampen och skrev bl.a att det här med att storhandla inte fungerade för dem. Om man har svårt att hålla koll på vad man har i kylen kanske det är bättre att handla oftare och mindre per gång så minskar förhoppningsvis matsvinnet.

Martha förbundet listar fem saker man kan göra för att minska matsvinnet:
  • Inventera matförråden minst en gång i månaden
  • Använd sinnen och lite inte blint på "bäst-före" datum
  • Använd hela råvaran (här kunde jag faktiskt bli bättre)
  • Var kreativ och utmana dig själv i matlagningen
  • Undvik att gå till butiken var femte gång (vi slänger var femte matkasse), använd det som redan finns hemma
Bildkälla: http://martha.webbhuset.fi/sv/start/projekt/svinnkampen/?offset_92369=0

För att läsa mera om Svinnkampen, ta en titt på Marthas hemsida här. Där finns bl.a. intressanta artiklar, podavsnitt, och recept. Förhoppningsvis lyckas jag ge någon en ögonöppnare eller en tankeställare med mitt inlägg. Det är så onödigt (både ekonomiskt och ekologiskt) att slänga mat som kunde konsumeras.

Therese

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar