måndag 30 juni 2014

Mönstersockor till mig själv

Det var vid juletider som jag fastnade för mönsterstickning. Till julklapp hann jag inte sticka något större projekt med mönsterstickning (här finns alla julklappar som jag gjorde) eftersom jag hellre lägger tiden på att sticka åt så många som möjligt än att sticka mera invecklade projekt åt några.
Efter julen fick jag bättre tid att göra mera tidskrävande projekt. Först ut var Colins kusin som fick ett par sockor med mönstrat skaft (här), sedan var det svägerskan som fyllde och då fick hon dessa. Svärmor fick sedan likadana till morsdag eftersom hon önskade sig ett par likadana när hon fick se de som svägerskan fick. Till Colin stickade jag en tröja med mönstrat ok på (här). Men sen har det varit lite dött på handarbetsfronten. Så blir det ofta på sommaren. Ibland tar jag inte heller fram någon sticksöm på hela sommaren. Men så fick jag ett ryck och började färdigställa de mönstrade sockorna som jag påbörjat till mig själv. I lördags blev de klara. Äntligen! Och de passar ju utmärkt att använda redan eftersom vi tyvärr inte har berikats med någon varm sommar i år.

 Mönstret som jag har använt mig är av Drops design, hittas här. Det svarta garnet är sju bröder och det beige är nalle. Jag upplevde att när jag gjorde sockorna åt svägerskan och svärmor att de blev så tunga med bara sju bröder garn. Därför testade jag att sticka botten i Nalle och det gick riktigt bra. De blev lite tunnare och lättare än med bara sju brödet.

Hjärtan upptill och blommor nertill.

Jo jag har träningstights på mig. Tog bilderna igår innan jag for ut på löprundan när jag väntade på att regnet skulle upphöra. Orkade inte byta till helsvarta leggings....




Ser fram emot en kylig höst i dessa skönheter!
Och nu när de här är klara är julklappstillverkningen officiellt påbörjad. Tänkte sticka lite nu som då så att det inte blir för tråkigt och stressigt sen till hösten.


Therese

söndag 29 juni 2014

Ett matigt inlägg

Helgen har spenderats nästan uteslutande hemma. Jag har inte varit utanför gården förutom en löptur nu ikväll. Och det har varit så skönt att vara hemma. Sambon har renoverat hela helgen så nu är vårt sovrum färdigt. Renoveringen i alla fall. Nu gäller det bara att hitta rätt möbler och en harmonisk inredning. Men den biten måste växa fram tror jag. För tillfället är det vardagsrummet som står på tur. Björn har målat nästan hela dagen i dag så det går framåt vill jag lova. Bara resten kvar då...

Eftersom vi bara varit hemma hela helgen så har jag också försökt satsa lite mera på maten. Igår grillade vi gott till middagen, jag gjorde en efterrätt och dessutom avnjöt vi alla måltider förutom frukost (och Colins kvällsgröt) på terrassen. Det var en fin dag!
Idag till lunch gjorde jag grillspett med bl.a. kyckling som jag gjorde en egen marinad till. Till det grillade jag också halloumi. Det blev riktigt gott och smakade absolut sommar. Nu ikväll gjorde vi hamburgare, jag med en egen twist eftersom jag inte äter hamburgerbröd. Det smakade också riktigt bra efter löpturen.
Gårdagens middag hann jag tyvärr inte fotografera för vi var så hungriga, men tänk er ett smaskigt kött, grillade majs och fräscha grönsaker.På fredagkväll gjorde jag också egen "glass". Det var i princip bara att mixa kvarg och valfria bär, tillsätta valfri mängd riven mörk choklad. Ställa i frysen en timme och avnjut. Björn tyckte att det smakade Smarties, och det är väl ett bra betyg! "Glassen" tänkte jag heller inte på att fotografer...
Men här följer nu några bilder för att reta smaklökarna!

Dagens lunch, grillspett med kyckling och halloumi.
 Marinaden som jag använde till kycklingen var den som finns här. Jag använde Barbeque marinaden och den var riktigt god!
Kyckling, squash, tomat, ananas och rödlök.

Gårdagens efterrätt. Grillade knyten med rabarber och äpplen, tillsammans med vaniljglass och hallonsylt.

Kvällens middag.

Min egen version av hamburgare med stekt squash istället för bröd. Som tillägg hade vi rödlök, ananas, sallad, ost och ägg. Borde ha haft en större squash så skulle den ha hållits ihop bättre. Men gott var det!

Åtminstone jag blev hungrig...

Therese

lördag 28 juni 2014

Utemöblemang i tidig födelsedagspresent

Som en tidig födelsedagspresent fick jag ett utemöblemang av mamma. Vi fick själv välja ut det vi ville ha. Vi hade en del krav. Det skulle inte vara vitt, inte gjort av plast eller trä och det skulle självklart heller inte kosta alltför många hundra euron. Sen ville jag också ha ett rätt så stort bord så man ryms 6 personer runt det.
Till slut blev det ett bord från Jysk, 160*90 cm. Bordets stomme är gjort av aluminium och ytan är artwood. Stolarna är sådär plastaktig rotting. Vi ville inte ha ett bord som kräver mycket underhållning i form av oljning eller liknande, så jag tror att detta skall passa oss perfekt.
Att skruva ihop bordet var sen inte det lättaste, men man skall väl inte förvänta sig så mycket av ett "billigt" bord. Nu är det i alla fall på plats och jag hoppas att det håller många år.
Till själva setet hörde bordet och fyra stolar, men vi köpte två stolar extra. På så vis kan två personer sitta på ändorna.


Vi skaffade det i precis rätt tid för idag har vi hunnit vara på terrassen redan många timmar. Lunchen har avnjutits där och vi skall nog äta middag där också. En kopp kaffe och mellanmål avnjuter vi självklart ute idag. Äntligen har lite värme kommit. Även om det inte finns någon grundvärme för Colin sover nog ännu med vantar, sockor, mössa, stickad tröja och extra byxor i vagnen. Men i lä i solen tålde jag hur bra som helst med bara bikiniöverdel och shorts.

Colin har sin egen stol på ändan.


Midsommarblommorna börjar bli lite vissna men de får stå sig ännu åtminstone under helgen.

Therese

fredag 27 juni 2014

Andreas student 31.5

Hittade lite bilder från systers student på kameran som jag tänkte att jag kunde blogga om. Hon har själv publicerat bilder på facebook så jag antar att det är okej att jag också publicerar dem.

Redan på fredag kväll inledde vi festligheterna. Då var det Jennie som hade examensfest. Jag ids inte sätta någon bild på examinanden eftersom hon själv inte publicerat några bilder. Ni får nöja er med Colin och Björn som underhöll sig lite avsides. Lugnast så för alla parter.



På lördag blev det dags för Andreas studentdimission. 
Mössan på

Nybakad, nöjd student.
Efter dimissionen var det fest hemma hos pappa på Tallbacka.
Jag hjälpte till med serveringen.
Stolt storasyster.

Syster och pappa

Kalasbordet. Vilken tur att vi har ett så duktigt släkt som kan fixa ihop allt detta själv!

Mamma, syster och jag.

Jag, syster och pappa.
Efter studentfesten hemma for syster, mamma och pappa iväg på middag till gymnasiet. Själv for jag iväg på möhippa. 
Tyvärr bloggade jag ännu inte på den tiden då jag själv blev student. Och bilderna från den dagen finns på någon skiva, men en bild från facebook hittade jag i alla fall.



Vädret på systers student var kanske inte det bästa men vi fick i alla fall uppleva en fin dag! Full av förväntning och spänning i luften.

Therese

torsdag 26 juni 2014

Midsommarhelgens Ikea besök

Här kommer lite bilder på en del av det som följde med hem från Ikea i söndags.

Ett nytt tvbord. Det vi hade tidigare var av svart glas, med öppna hyllplan. På glashyllorna syntes små spår av små fingrar hur man än försökte torka av det och på de öppna hyllorna fanns massor av sladdar som lockade till bus. Med den nya kan vi nu gömma alla sladdar i lådorna och dessutom syns inte alla fingerspår genast.


Vi köpte också ett matchande vardagsrumsbord. Det vi hade tidigare var ett gammalt som funnits hos Björns familj tidigare och vi kände väl att det var dags att skaffa något som kändes mera som vårt. Dessutom matchade vi ihop tvbordet och vardagsrumsbordet. 
Den nedre hyllan känns ganska onödig för tillfället, det är inte mycket som får vara ifred där. Men tids nog. 


Colin fick två madrasser till sin myshörna. Dit skall ännu komma fler kuddar och något annat trevligt. 


Colin fick också en koffert att ha leksaker i. 

För tillfället innehåller den gosedjur. 


Vi skaffade nya korgar för smutstvätt så nu är det enkelt och smidigt att sortera kläderna.


Jag köpte en ny kruka till blomman som jag fått av mamma till inflyttningspresent. Tyvärr passade den inte. Jag kollade inte så noga hur den såg ut inuti...

Den har en konstig form inuti så blomkrukan passade inte så bra som jag trott...


Vi införskaffade nya lampor till vardagsrummet. 


Colin fick en gåvagn.

Han har börjat gå bättre och bättre med den nu, även om han var lite skeptisk till en början. 

Mörkläggningsgardiner och gardinstänger. 

Till terrassen skaffade vi en matstol åt Colin, så vi inte behöver lyfta ut Stokke stolen när vi skall äta där.

En liten bil fick Colin också. Vi sparar den än så länge så vi har något nytt om det skulle behövas någon gång. 

Det är ju kanske inte aktuellt med denna nu, men småningom. 
Vet inte varför bilden svängt sig...
Bilder på annat som vi också köpte kommer vart efter de är på sin rätta plats.

Therese

onsdag 25 juni 2014

Midsommar 2014

Midsommarhelgen spenderades till största del i hemmets lugna vrå, ensamma med lilla familjen. Det var första gången som jag inte besökte en en villa under hela helgen. Jag brukar vara av den åsikten att man åtminstone någon gång måste ut till havet, och det brukar inte kännas som midsommar om jag inte besökt villan. Denna midsommar var ju vädret verkligen inte något villaväder och vi hade (har) massor att fixa här hemma så det kändes riktigt bra att "bara" vara hemma. Vi hade det mysigt med familjen. Men nog måste jag medge att det inte kändes som midsommar när det inte blev något bastubad eller grillmiddag utomhus. Men som jag tidigare konstaterat förändras rätt så mycket när man fått barn. Man blir kanske lite bekväm... Det är så mycket skönare för alla inplanerade om Colins rutiner inte störs alltför mycket och om han får börja sova i egna sängen när det blir till kvällen. Någon gång skall vi nog ändå fara ut till villan ännu i sommar, bara vädret blir bättre!

På fredag pysslade vi på med ett och annat. Björn renoverade och fick Colins rum så pass klart att han kunde sova där första natten. Jag plockade blommor och pyntade terrassen. Vi grillade gott och avnjöt en god middag tillsammans.

Mitt förkläde är väldigt gammalt, men skulle aldrig kunna göra mig av med det. Här skulle jag garnera en cheesecake med jordgubbar och ville inte riskera röda fläckar på min vita topp.

Matförberedelser. Vi var så hungriga att den färdiga maten inte hann dokumenteras.
Den blombeklädda terrassen.
Dikesblommor är också vackra!


Här satt jag en liten stund när Colin sov och solen faktiskt visade sig, men varmt var det ju inte...


Men det ser ju åtminstone varmt ut.

De vackra dukhängarna fick jag av mamma till inflyttningspresent.

Vår terrass. Bara vi hinner någon kväll skall vi fara och köpa ett utemöblemang... Tur att det ännu varit så kallt väder så några måltider utomhus inte har varit aktuella.

Björn väntar på maten.
Medan grillmästaren fixade maten.

Colin hjälpte självklart också till.

Lilla familjen i vårt egna hem!

Colin och mamma e festfina.



Midsommarens kaka. Det blev en apelsin- och rabarbercheesecake i år.
 På lördag hade vi inga speciella planer. Jag hade tänkt mig en löptur, men Colin passade på att sova så gott under sin eftermiddagstur att det hann bli kväll innan han vaknade. Därmed försköts mina planer och någon löptur hanns inte med. Istället blev det familjemiddag och en liten cykeltur runt vårt nya område. Uppskattar verkligen att Colin trivs på cykelstolen. Vi har hunnit vara några gånger in till centrum cyklandes och bara det blir varmare blir det säkert ännu oftare. Cykelvägen från Gerby in till centrum är riktigt bra.
På lördagkväll blev det mys med Scrabble för de vuxna. Visst är det så att man vinner om man lyckas få ut alla sina brickor? Även om den andra lyckas få mera poäng... Så borde det ju vara!
 På söndag hade jag och Björn planerat in en resa till Ikea. Colins fammo och faffa kom och skötte honom så länge så vi fick fara i lugn och ro på tumanhand. Vi hittade nästan allt vi skulle ha. Och skulle vi ha haft en större bil skulle vi nog ha införskaffat mera nödvändigheter. Nu fick vi inte plats med utemöbler, vitrinskåp och en fåtölj. Utemöbler och vitrinskåp har jag spanat in från Jysk. Fåtöljen är inte något som det är bråttom med så den får lämna en stund ännu tror jag.
Läste ut boken om Knutas och de andra i bilen på väg till Ikea. Har börjat att gilla Jungstedts böcker. På vägen hem avancerade min stickning riktig bra. Jag är på gång igen!
Midsommarhelgen var sammanfattningsvis en riktigt skön och lugn helg. Visst saknade jag villan, men vädret gjorde det lite "lindrigare". Och det faktum att det alltid finns så mycket att fixa på med här hemma gör att man gärna också är hemma och kryssar av saker på to-do listan. Vill man läsa om midsommaren förra året kan man göra det här.
Till midsommar hör det alltid till att jag bakar någon god kaka och jag är inte en sådan som kör ett standard recept. Jag vill alltid prova något nytt, annars tycker jag det är tråkigt att baka. Ifjol blev det en sådan här kaka. 

Nu hoppas vi att vädret skall vända och att sommaren börjar visa sig. Hörde på radion att det idag skulle vara den kallaste dagen och sedan skulle det börja bli varmare. Hoppas värmen kommer snabbt och den inte låter vänta på sig.

Therese