torsdag 29 oktober 2015

Julsockor

Julklapparna tillverkas på löpande band. Men jag har insett att jag inte kommer att hinna göra lika många stickade klappar som jag brukar. Vi är ju borta halva november på resa så där faller mycket dyrbar sticktid bort. Därför har jag nu tänkt göra något som jag inte gjort på många år. Jag tänkte göra en lite mera tidskrävande julstickning till mig själv. Jag brukar alltid försöka hinna göra ett par sockor till mig själv att ha kring julen. Ifjol såg de ut så här. Julsockorna brukar oftast vara väldigt enkla eftersom jag brukar lägga tiden på att sticka julklappar istället. Men nu tänkte jag faktiskt frångå den principen. I år tänkte jag sticka någon av de här sockorna till mig.

Bildkälla och länk till mönstret.


Bildkälla och länk till mönstret.
Nu gäller det bara att bestämma sig för vilket par det blir och så småningom börja sticka på dem. De är båda tidskrävande och kräver fokusering så jag behöver ha något annat enklare projekt på sidan om att ta tag i de kvällarna när huvudet inte riktigt hänger med.

Therese

tisdag 27 oktober 2015

Spaweekend med mor och syster

Sparesan till Nådendal med mamma och syster var verkligen välbehövlig. Ett skönt avbrott i vardagen. Tack för sällskapet och tack svärmor för lånet av bilen! Det gjorde vår resa betydligt mera komfortabel. 

Vi startade vår resa på lördagsmorgon efter en rejäl frukost hemma. Stannade sedan i Rauma för en bit mat och körde till sist till hotellet (även om vi nog inte hade behövt stanna för någon matpaus, picknickkorgen med godsaker till mamma skulle ha räckt ända fram).
Matpaus längs med vägen.

Väl framme skålade i vi skumpa och åt tryffelkaka. Efter det blev det dags att byta om till badkläderna. Det blev nästan tre timmar i poolerna. Lite besviken över poolområdet blev jag nog. Jag kan nästan tycka att Tropiclandia skulle ha varit bättre. Deras "stora pool" är åtminstone varmare. Men förstås får man räkna med lite mera liv och rörelse vid Tropiclandia. Nådendal Spa har kanske en annan målgrupp.
Efter bad och bastu gjorde vi oss klara för middagen. Vi hade bokat bord vid en thailändsk restaurang på hotellet.

Relaxar på balkongen efter bad och bastu.
Innan middagen hann vi ändå med en promenad kring hotellet. Vi hittade till "muminbron" och slapp även över till ön. Lite trist bara att det var så mörkt.


Den thailändska restaurangen var intressant att prova på men inget ställe jag skulle fara tillbaka till, och den "världsberömda thailändska soppan" rekommenderar jag inte åt dem som är känsliga för stark mat...
Syster väntar på mat.
 Efterrätten var nog det bästa på hela måltiden: kokospanerade och friterade frukter med mangoglass. 

Efter middagen var vi så mätta att vi nästan rullade ut ur restaurangen, då smakade det gott med en skön hotellsäng och en lång nattsömn. 
På söndag, efter en brakfrukost, körde vi i ett streck hem till Vasa och lunchade sen på Tesses Café. Jag körde sen hem mamma, for och byta bil till Björns föräldrar och körde sen hem igen. På kvällen kändes det minsann i kropp och knopp att jag suttit bakom ratten i nästan 9 timmar. 

Och nu är det mindre än tre veckor till nästa resa. Då hoppar vi på flygplanet till varmare breddgrader. Härligt!

Här kan ni se fler bilder på systers blogg. Hon var lite flitigare med kameran.   

 Therese

fredag 23 oktober 2015

Spaweekend

Jag kikar in för att önska alla en trevlig helg! Här kommer det med all säkerhet att eka tomt. Väskan är packad och imorgon styr vi kosan hit:

Bildkälla.

Bildkälla.
Nådendal spa!


Jag åker med mamma och syster och det skall bli så skönt med ett avkopplande avbrott i vardagen. Jag har aldrig besökt Nådendal spa tidigare, men bara hört gott om det, så det skall bli intressant att se om det är värt att åka flera timmar i bil för det. Eller om vi kunde ha hittat bättre på närmare håll.


Therese

torsdag 22 oktober 2015

Ekologisk städning

Förutom att jag försöker plastbanta hemmet* så har jag också ett annat projekt på gång. Jag försöker byta ut alla städkemikalier till ekologiska varianter. Tyvärr är jag inte lagd så att jag kan slänga alla städmedel på en gång och köpa nya ekologiska utan jag använder upp de gamla och byter ut vartefter de tar slut.

(*Som är en lång process. Jag köper inga nya plastprodukter i mån av möjlighet utan satsar på glas eller rostfria alternativ. I helgen gjorde jag dock ett snedsteg. Colin fick nämligen en lunchlåda från Ikea i plast. Den är av riktigt usel kvalitet och kommer säkert att gå sönder när som helst, men där och då vid Ikea tänkte jag inte riktigt så långt. Jag såg mest framför mig att han skulle bli glad över att få den, och det blev han ju. Lådan är formad som ett hundhuvud och den får ofta vara i hans famn och får många pussar. Så något gott förde det ju med sig i alla fall. När den går sönder blir det i alla fall någon som inte är gjord i plast.)

Jag har kommit en rätt lång bit på vägen i processen att byta ut städmedlen och majoriteten är ekologiska. De här finns hemma i städskåpet just nu:

Attitudes badrumsrengöring
Bildkälla.


Ecovers toalettrengörare
Bildkälla.

Ecovers diskmedel
Bildkälla.

Och denna finns redan i skåpet när Ecovers tar slut: Attitudes diskmedel
Bildkälla.

Ännu finns det kvar av den gamla spegel- och fönsterrengöringen men jag har införskaffat denna att använda när den tar slut:
Attitudes rengöring för speglar och fönster. 
Bildkälla.

Ekovistas tvättnötter 
Bildkälla.
Tvättnötterna är inte lika effektiva på fläckar som vanlig tvättmedel. Till en början var jag skeptisk till att börja använda tvättnötterna just av den orsaken. Jag tyckte inte riktigt att jag skulle ha tid eller ork att förbehandla fläckarna på kläderna. Men det tar sist och slutligen inte lång tid. När jag skall sätta igång en maskin med tvätt går jag igenom det som skall tvättas och de kläder som har större synliga fläckar gnuggar jag sen olivtvål på. Det är naturligtvis nästan bara Colins kläder som behöver förbehandlas och hittills har nästan alla fläckar kommit bort med den metoden. På en vit body fanns det såsrester över hela magen efter en dag hos dagmamman och där syns de gula (curry) fläckarna ännu. Men man har lärt sig med tiden att inte använda de fina kläderna hos dagmamman.



Ecovers sköljmedel (sedan jag började använda tvättnötter använder jag inte sköljmedel mera, men denna finns kvar i skåpet ännu i alla fall.)
Bildkälla.

Det som ännu finns på listan att byta ut är diskmaskinsmedlet, men det lär dröja en stund. Vi har nämligen två oöppnade lådor ännu av "vanliga tabletter". När det blir dags att byta tror jag att det blir Ecovers diskmaskinstabletter. 
Bildkälla.

Snart kommer jag också att byta ut allrengöringen till Ecovers variant, men det dröjer nog en stund ännu. Det går ju inte åt så mycket medel per städning så det räcker länge.

Ecovers allrengöring
Bildkälla.
Tidigare har jag köpt alla produkter på citymarket inne i centrum. Jag har varit så glad över att de har haft en rätt stort utbud av ekologiska städprodukter. Nu har de tyvärr slutat med dem, åtminstone Attitudes, vet inte ännu hur det är med Ecovers. För inte så länge sedan hittade jag några Attitude produkter i "bortslumpningshyllan" eftersom de slutade med det märket så nu köper jag Attitude produkter på Ekosoppi. Och visst är det bra att kunna stöda en lokal och liten företagare, men det påverkar också priset tyvärr.

Utöver de här produkterna som är menade till städning har jag också börjat använda mig av helt naturliga varianter. Är diskhon smutsig och ofräsch brukar jag strö bakpulver/matsoda i diskhon och låta verka en liten stund. Sen är det bara att skrubba med en svamp och du har en skinande diskho. Att köra citron och vatten i micron en stund hjälper till att lösa upp fett och ingrodda matrester. Kaffekokaren och vattenkokaren brukar jag koka ur med ättika och vatten med jämna mellanrum. Ett annat tips som jag såg häromdagen var att strö bakpulver på madrassen i sängen och sen dammsuga bort det. Det skulle suga upp fukten som finns i madrassen. Jag måste testa det nästa gång vi byter lakan.

Therese

onsdag 21 oktober 2015

En guldkant i vardagen

En solig höstdag i mitten av oktober kan det vara riktigt gemytligt att ha picknick uppefter husväggen med nybakade kanelbullar och bubbelvatten (aka mineralvatten).



Man måste försöka ta tillvara på de och förstå att uppskatta de små ögonblicken i vardagen.

Therese

måndag 19 oktober 2015

Rapport från sofflocket (än en gång)

Måndagskväll, veckans första dag avklarad utan några större fadäser, sonen sover, tekoppen står troget framför mig på soffbordet och jag skall snart plocka upp sticksömmen. Vad mer kan man önska sig?

Hela lördagen spenderades vid Ikea med mannen och söndagen gick sen åt till att skruva upp allt som vi hade med oss hem. Trots att vi inte hade så mycket som vi på förhand tänkt att vi skulle köpa, blev det sist och slutligen en del grejer som packades in i bilen. Köket fick sig ett riktigt ansiktslyft och Colin fick en ny möbel till sitt rum.
Några bilder på förvandlingarna kommer jag i detta skede inte att lägga upp (jag har inte fått upp samma bloggfart som tidigare) så den som vill se vårt "nya kök" får helt enkelt bjuda in sig själv på kaffe! Varmt välkomna!
På Ikea fick jag en gnutta julkänsla när de bjöd på glögg och spelade julmusik, fast den e nog long gone redan. Först ska vi njuta av två veckor på varmare breddgrader i November innan vi börjar vänta på julen.

Kaffe, choklad och glögg. Det viktigaste- eller hur?
Ny vecka med nya möjligheter! Jag hoppas det ljuvliga höstvädret håller i sig!

Therese

fredag 16 oktober 2015

Slö fredagkväll

Ligger i matkoma i soffan och väntar på att matsmältningen skall göra sitt så att jag får upp ändan ur soffan ännu ikväll. Colin leker med mommo och Jan. Mannen spelar gitarr. Vi har alla just ätit kebab och muffinsar som Colin hade dekorerat. Så att sådant denna fredagskväll. Jag och Colin har varit ute nästan hela dagen vilket också bidrar till slöheten. Imorgon blir det tumisdag vid Ikea med mannen. Trots att vi inte egentligen skulle ha så mycket har listan växt sig lång... Får se vad allt vi kommer hem med imorgon.
Colin har hittat ett nytt favoritställe på bakgården.
Bara lite hälpte jag Colin att dekorera muffinsarna. Han fick rätt så fria händer. 
Matkoma....
Therese

torsdag 15 oktober 2015

11 år tillsammans

Jag konstaterade här tidigare att det var så roligt att kunna gå tillbaka i bloggen och se vad vi har gjort under speciella högtider. När jag hittade de här två bilderna i telefonen insåg jag att jag ju måste få med vår 11 års dag på bloggen också.

Torsdagen den 17.09.2015 firade vi alltså våra 11 år tillsammans. Inget stort eller pompöst, men en middag på stan (medan Colin var med mommo och moster) följt av lite skumpa och cheesecake hemma i soffan (när vi nattat Colin).
Sedan vi blivit föräldrar har vi blivit riktigt duktiga att fira händelser på sin "rätta dag" och inte spara det till veckoslutet. Tidigare firade vi det som skulle uppmärksammas under veckoslutet så att man kunde vara uppe länge på kvällen och sova länge på morgon. Nuförtiden är det ingen skillnad på veckodag eller helg gällande sovtider. Vi går och sova blir väckta vid ungefär samma tidpunkt oberoende av dag så för den skull är det inte nödvändigt att spara firandet till veckoslutet. Därför kändes skumpa och cheesecake mitt i veckan alldeles acceptablet.

Vi åt en tvårättersmiddag på Kantarellis och som vanligt var det väldigt skönt att äta i lugn och ro och att prata oavbrutet. Colin har en fas nu där han inte vill vara utanför samtalet. Att diskutera vid matbordet med Björn fungerar inte riktigt optimalt för tillfället. 

Tack för ett händelserikt år! Helt ärligt känns det rätt så skönt att inte ha ett bröllop att planera till sommaren. Fastän jag saknar spänningen och nervositeten som det förde med sig. Men det är härligt att vara gift!

Therese

onsdag 14 oktober 2015

Bloggen på Bloglovin

Mitt bloggande är till synes väldigt sporadiskt. Därför har jag nu registrerat bloggen på Bloglovin. Gå in och följ den där så är det lättare att följa med när nya inlägg kommer upp. Ni hittar knappen här till höger, eller sök på thessii på bloglovin. (Mamma och pappa, det är inte något man behöver göra för att fortsätta läsa bloggen. Allt fungerar fortsättningsvis som vanligt.)

Therese

tisdag 13 oktober 2015

Några glimtar

Ikväll bjuder jag på en liten glimt av vår helg. Det var inte många händelser som fastnade i kameraminnet sist och slutligen, endast de som instagrammades, tyvärr. Ni som har sett bilderna där redan får en lite upprepning.

Vi har varit ute väldigt mycket i helgen- räfsat, kört med gräsklipparen och tittat på grävmaskiner.

 I många dagar har jag varit snål på kantarelltoast så jag och Colin for till stan för att köpa ingredienser. Men jag hittade inte en enda kantarell i någon affär, inte på torget heller. (Var hittar man kantareller?) Istället fuskade vi lite med middagen och köpte färdigmat. Undvek helt att kolla på innehållsförteckningen den här gången och tog bara den som lät god. Den var helt okej, och Colin åt den också bra fastän den var rätt så kryddstark.

Vi for ut till hamnen för att titta på båtar, men lyckades hitta en grävmaskin som var intressantare... 

Nu har vi program i många veckoslut framöver (här närmast blir det ikeabesök och sedan spahelg) så det var skönt med en helt vanlig helg hemma. 

Therese

måndag 12 oktober 2015

Lingoncheesecake

Huh, det var ett intensivt veckoslut. Det är minsann energiuttömmande att vara ensam med herremannen flera dagar i streck. Som tur hade vi besök av min kompis och hennes 5 månaders bebis på fredag och sen på kvällen kom bästisen på övernattning. Allt kompishäng (och fika, choklad och vin) gav extra energi. Men nu var det inte helgen jag skulle blogga om utan en kaka som jag gjorde redan förra helgen.

Till kaffebesöket förra veckans söndag hade jag förutom kanelbullar (eftersom det var kanelbullens dag) även gjort en lingoncheesecake. Jag utgick från det här receptet men ändrade om lite vartefter så att den skulle falla mina preferenser bättre i smaken.
Min version blev så här:
Botten
3 dl rågflingor
En klick kokosolja
0,5 dl kokossocker
Fyllning
6 gelatinblad
4 dl vispgrädde (jag använde alpro soyas visprädde)
500 g kvarg
Några droppar stevia sötningsmedel
1 tsk vaniljpulver
3 msk hemgjord sockerfri rödvinbärssaft
Topping
2 gelatinblad
200 g lingon
2 msk kokossocker
2 msk hemgjord sockerfri rödvinbärssaft

-Bryn rågflingor i en torr stekpanna. Tillsätt kokosolja och kokossockret och rör om tills allt blandat sig (fortfarande med stekpannan på plattan).
-Platta ut flingorna i botten på en form med löstagbar kant. I receptet skulle man använda en form med 24 cm i diam, men min var större och jag tyckte att det fungerade bra i alla fall. Ställ kallt så länge du gör fyllningen.
-Blötlägg gelatinbladen.
-Vispa grädden.
-Blanda kvarg, sötningsmedel och vaniljpulver.
-Smält gelatinbladen i saften och rör ner dem i kvargblandningen.
-Blanda grädden och kvargen. Häll över botten och in i kylen igen i minst 1 h.
-Blötlägg gelatinbladen till toppingen.
-Koka sönder lingonen tillsammans med kokossockret (jag behövde inte tillsätta något extra vatten utan hade bara lingonen i kastrullen och kokade en stund på svag värme).
-Smält gelatinbladen i saften och rör ner i de sönderkokta lingonen. (Vill man ha en slätare gelatinyta på kakan kan man sila lingonen men jag valde att ha med alltihopa.)
-Häll lingonen över kakan och in i kylen igen. Jag hade den över natten, men i originalreceptet föreslår man minst 4 h.

Colin var inte alltför förtjust i kakan, men vi andra kring kaffebordet tyckte att det var en god, annorlunda cheesecake. Den var dessutom inte så söt i smaken. 
Eftersom tre vuxna knappast äter upp en hel cheesecake (och för att undvika snaskande hela veckan efteråt) frös jag ner den och tog upp lagom till fikat på fredag. Den smakade ännu likadant men konsistensen hade blivit lite porösare. Sammamfattningsvis gick den alltså riktigt bra att frysa också.


Kanelbullar och lingoncheesecaken kanske inte är den bästa kombinationen på ett kaffebord. Men ibland är det inte så noga. 



Och ikväll åt vi upp sista biten av cheesekaken så nu är den helt slut. Kanelbullarna hade jag med till jobbet så de är också ett smakminne blott, birde baka en sats till att frysa in.


Therese

torsdag 8 oktober 2015

Tacokrydda

Vi har ofta tacokryddad mat hemma hos oss. Det blir tacosallad, tacos, tortillas, tacopaj osv... Alla i familjen gillar tacosmaken. År ut och år in har vi därför handlat hem den färdiga tacokryddan från butiken. För inte så länge sen kom jag över ett recept på egengjord tacokrydda och nu är jag helt såld. Varför har vi släpat hem tacokryddan från butiken (som innehåller sånt man kanske inte vill mata sin kropp med) när det är så enkelt att göra egen?
Så nu vill jag upplysa alla andra om detta också. Gör egen tacokrydda! Det går snabbt och du ser precis vilka ingredienser du kryddar köttfärsen med.

Tacokrydda
1,5 tsk  havssalt
2 tskchilipulver
2 tskpaprikapulver
1 tskvitlökspulver
1 tsklökpulver
1 tskspiskummin
2 krmcayennepeppar


Receptet kommer från Paleoskafferiet och är tänkt för 500 g maletkött. Eftersom vi oftast har 400 g brukar jag minska lite på måtten. Under tiden köttfärsen bryns blandar jag ihop kryddan och häller sedan över köttfärsen och tillsätter lite vatten.
Så nästa gång ni besöker affären, handla hem kryddor till egen tacokrydda och börja gör egen.

Imorgon blir det dock inget fredagsmys med tacomat. Mannen sticker iväg på en helgresa och jag får bästa vännen hit på tjejkväll med övernattning. Ser framför mig god plockmat, lite vin och en massa tjejsnack. Oj, så jag längtar!

Therese

tisdag 6 oktober 2015

Ändrade planer

Ibland blir det inte alltid som man tänkt sig. Ikväll hade jag anmält mig till en föreläsning på arbis, "Hemmets dolda gifter".
Att färdigmat, kosmetika och specialrengöringsmedel kan innehålla oönskade kemikalier visste du kanske redan. Men visste du att också plaster, textilier, elektronik och barnleksaker kan innehålla ämnen som är skadliga både för oss och för vår miljö? Vi diskuterar och får konkreta tips på vad vi kan göra för att minska användningen av kemikalier i vardagen. Ila är kvinnan bakom morotsliv.com. 
Från Vasa Arbis hemsida

Visst låter det intressant? Men nu blidde de ingen föreläsning för mig ikväll sist och slutligen... Idag dök det upp en jobbgrej för Björn som han behövde fara på ikväll, som ändå kändes viktigare än min föreläsning. Vi lyckades inte hitta någon skötare till Colin med så kort varsel så då stannade jag hemma. Det känns inte heller vettigt att någon från hemtrakterna skall köra flera timmar ikväll för att bara sköta en liten stund. Jag antar att det är så här familjelivet/-pusslet skall vara och då har vi ändå bara ett barn och jag jobbar deltid... Men visst ställer det högre krav på planering och pusslande när vi inte har våra familjer häromkring. Ingen som kan rycka in med kort varsel. Men jag tycker vi klarar det galant ändå! Man får helt enkelt se till att anpassa sig sådana här gånger och inte gräma sig över vad man missar. Det kommer fler gånger! Det som irriterar mig mest är att jag ändå är tvungen att betala avgiften fastän jag avanmälde mig, det måste man nämligen göra senast 4 dagar innan...

Så nu sitter vi och tittar på Barnkanalen, vilket verkligen inte händer ofta... Men jag kände att energinivån var i botten och när han totalvägrade att fara till butiken när jag nämnde det orkade jag inte ta striden. Så nu gör vi så lite som möjligt istället. Mysigt det också, om det inte vore för alla "mamma, va de dä?" "Mamma, va hete den?" osv, varje sekund.

Therese

måndag 5 oktober 2015

Mera vegetariskt

Sedan jag läste boken Äta Djur av Jonathan Safran Foer har jag försökt få in mera vegetariska maträtter hemma hos oss. Jag försöker få till åtminstone en vegetarisk rätt per vecka. Den äter vi nog av i flera dagar så i verkligheten är det flera måltider i veckan som blir vegetariska. När dessutom sommaren är över och grillen inte används mera tycker jag det är ännu lättare att få till en mera vegetarisk kost.

I det här inlägget ville jag tipsa om en rätt som åtminstone Colin åt med stor aptit trots att den innehåller mycket grönsaker. Nu är han ju tack o lov rätt så bra på att äta grönsaker (än så länge), han storgillar avokado, tomat och gurka. Morötter funkar ibland, zucchini har han ännu inte fått smak för och salladsblad går helt bort. Häromdagen gjorde jag en vegetarisk lasagne med olika grönsaker som alla i familjen åt med god aptit, och plus i kanten för att den räckte flera dagar.Istället för köttfärssåsen gjorde jag en tomatsås med stekt lök och vitlök och istället för ostsåsen gjorde jag en röra av grynost, riven morot, riven zucchini, broccoli och majs. Jag varvade lasagneplattor, tomatsås och grönsaksröran, hällde på ett paket grädde och lite mjölk för att det inte skulle bli för torrt, strödde på lite riven ost och in i ugnen på 200 grader ca. 30 min. Vill du få in mera grönsaker i vardagen, testa en vegetarisk lasagne! Man kan spela rätt så mycket med kryddningen av tomatsåsen. I den här varianten använde jag mig mest av örter så som timjan och oregano. Man får testa sig fram med vad familjen gillar. 

Det är ju tur att jag inte klassar mig som någon matbloggare, för det här ser inte aptitligt ut... Det här med att fota vackra matbilder är inte riktigt min starka sida. Antingen glömmer jag bort att fota eller så är jag så hungrig så jag inte orkar få till en snygg bild.

Ett annat recept på en vegetarisk lasagne som alla i familjen gillade är den här. Jämfört med lasagnen ovan är den här maffigare och känns kanske mera som en vanlig lasagne. Rekommenderar den verkligen.
Föra veckan fick jag också inspiration av Linda som bloggade om vegetarisk mat, så till fredagsmyset gjorde jag falafel och pitabröd. Mannen i huset åt, sonen i huset åt med god aptit och frun i huset åt med god och stor aptit.


Therese

lördag 3 oktober 2015

Sockor åt Colin

Colin behövde få nya sockor inför höstens kyligare väder. Ännu har jag bara hunnit sticka ett par, det blir lite julklappar här emellan nu. Sen borde jag nog göra fler par åt honom... Hittills har dock inte hans gummistövlar läckt in vatten alls fast han hoppat och plaskat mycket och ordentligt i vattenpölar och -diken.
Mest för eget intresse: de är stickade på stickor nr 3, 40 m med diverse restgarn ärvt efter mormor.


Nu klarar han sig en liten stund i alla fall!

Therese