lördag 20 december 2014

En sats med julmüsli

Mat mat mat! Ännu ett matinlägg!
Min tidigare müslisats hade sinat, så förra helgen gjorde jag en ny variant. Jag använde mig av Sofias recept på julmüsli (detta). Äppelchips hade jag inte så jag tog i gojjibär istället.
Tyvärr blev müslin lite för bränd när jag hade den i ugnen. Inte alls mycket men ändå så att man känner en lite bitter, bränd smak. Men nerblandad i en kopp med kvarg känner man som tur är knappt av den bittra smaken.
Om jag gör den fler gånger skall jag dra ner på mängden kokosolja eftersom jag tyckte den blev lite väl oljig. Jag gillar mera torra varianter av müsli. Men annars ett helt ok recept på müsli!

Therese

fredag 19 december 2014

Saffransbullar istället för lussekatter

I år skippade jag de vanliga lussebullarna och bakade saffransbullar istället. Det är inte så länge som jag hållit på traditionen att baka lussebullar. När jag var liten var det inte något som vi bakade. Vi gjorde bara pepparkakor. Det är först i vuxen ålder som jag börjat inför lussebullsbak. Pepparkakor är det däremot rätt så sällan jag bakar. Eftersom jag vill ha mina pepparkakor tunna och krispiga är det så svårt att få dem perfekta när man gör dem själv. Det är lättare då att köpa Annas pepparkakor så vet jag att de är bra!
Det är ingen annan i familjen som gillar saffran så jag får ha alla saffransbullar för mig själv. Några gav jag ändå bort till en god vän så jag inte behöver äta saffransbullar ända in i februari. Trots att jag halverade receptet och gjorde bullarna väldigt stora blev det två fulla plåtar. Men i frysen håller de en tid i alla fall!
Receptet som jag använde var det här och det var riktigt bra. En bulle helt i min smak!

På väg in i ugnen
Det är få saker som slår nygräddade bullar, och dessutom saffransbullar!
Bakar ni lussebullar, eller pepparkakor?

Therese

torsdag 18 december 2014

Julfest med mamma-barn gruppen

Förra måndagen hade vi en liten julfest med mamma-barn gruppen. Även pappor var inbjudna denna gång. Tyvärr var Björn sjuk så han kunde inte komma och träffa alla gullungar (och mammor och pappor).
Vi ställde till med "luciatåg" (försökte få alla barn att samlas på ett och samma ställe i mer än en sekund...), åt gott och delade ut julklappar. Vi hade alla bidragit med en julklapp och så fick barnen sen välja ett paket ur högen. Colin fick lego och det var verkligen uppskattat. Vi leker med det nästan varje dag.
På mat och kaffebordet fanns allt man kunde önska sig, bl.a. skinkpaj, köttbullar, laxtartar, cheesecake, lussebullar och kryddkaka. Med magen full av godsaker och en julklapp i väskan var det en trött kille som satt i bilen på väg hem. Det var en rolig kväll som piggade upp en alldeles vanlig och grå måndag!

Jag lyckades till och med få Colin att ha tomteluva på sig en rätt så lång stund.
Men när gränsen är nådd är den minsann nådd! Bort med luvan!

Therese

onsdag 17 december 2014

Ledig dag mitt i veckan

Idag har jag för ovanlighetens skull ledigt, trots att det är onsdag. Jag skall nämligen jobba på fredag så då blev det ledigt idag och imorgon istället. Och tänk vilken perfekt dag att vara ledig på! Vädret är ju helt underbart. Vi har varit ute största delen av dagen hittills. Colin sover nu så jag skall passa på att göra lite pappersarbete så länge det är lugnt i huset.

Vi började dagen i lugn och ro med tända ljus och spaning efter arbetsfordon där ute. Vi lyckades faktiskt se plogbilen hela två gånger.
 

Sen när det ljusnat tillräckligt for vi ut för att leka i snön. Tråkigt nog var Colin inte så där förtjusande glad över snön. Men jag kan förstå honom. Det var inte lätt att gå i den tunga snön och han ramlade hela tiden. Och krypa ville han absolut inte... 
Han blev på bättre humör när vi tog fram pulkan och for ut till cykelvägen och tittade på lastbilen som arbeta vid vägen. Idag tyckte han faktiskt att det var riktigt roligt att åka i pulkan. Det var inte en skräckupplevelse som förra gången, när han bara gallskrek om han skulle sitta i pulkan. Idag skrattade han hjärtligt när vi susade fram. 

 Det var så vackert sken när vi for ut i morse. Som vanligt ger bilderna absolut ingen rättvisa!

 Vi har en person som tydligen tycker att vår gård fungerar som en passlig genväg till busshållplatsen här utanför. Idag råkade vi vara ute när han kom gående, helt kallt över vår gård. Jag sade åt honom att det inte är någon genomgång här och att vägen går på andra sidan. Han bara mumlade något tillbaka och gick vidare. Då skred jag och Colin till verket och visade tydligt att man inte skall gå där. Vi gjorde en mur (kanske mera en hög...) där han brukar smita ut från gården till vägen. Förhoppningsvis fattar han poängen nu!
Är det inte katter så är det rebelliska ungdomar...

Efter lunchpaus blev det dags att traska iväg till tandläkaren. Colin var nämligen och trillade olyckligt igår vid dagmamman. Han hade slagit i munnen och börjat blöda vid tandköttet. Vi var för säkerhets skull och kollade upp tänderna så att de inte skulle ha blivit skadade. Tandläkaren tyckte att eftersom Colin äter som vanligt och tänderna inte verkade röra på sig när han kände i munnen så är det nog inget att oroa sig över. Men bra att få det uppkollat i alla fall.
 

 Och vi fick se solen på vägen dit! Eller Colin passade på att ta en tupplur eftersom det var mitt i hans dagsvila så han missade de härliga solstrålarna.

Men jag passade på att njuta riktigt ordentligt!
När vi kom hem fortsatte Colin att sova i vagnen och jag skottade snön utanför vår lägenhet. Och det var minsann en tung snö att skotta. Ett ordentligt armpass blev det och rejält svettig var jag efteråt. Tur att vi inte har någon stor gård.

Nu skall jag börja på med pappersarbetet och hoppas att Colin sover ännu en liten stund så att jag skulle hinna baka något julgodis också.

Therese

måndag 15 december 2014

Regn och rusk väntade utanför dörren

Snön som kom så lämpligt under helgen är borta igen. Istället väntade grått väder med hård vind i morse när jag cyklade till jobbet...
Helgen var riktigt mysig! Vi var hemma för det mesta. Med en runda på stan, lite bullbak och en julkonsert i bagaget kändes det som en fulländad helg.

Julkonserten som jag var på tillsammans med Emmi var på Ritz. Det var en stämningsfull tillställning och visst kom julkänslan sakta krypandes. Gåshud fick jag många gånger om när de duktiga solisterna sjöng!
Bildkälla

 Vi har druckit glögg, ätit brända mandlar från Skansen och ätit rätt så mycket choko! Jag tänkte vara lite liberalare med sötsaksintaget nu under julen. Det finns så mycket gott som jag inte vill missa. Sen i januari tar vi nya tag. Jag vet ju att jag klarar av det så jag unnar mig en del onyttigheter nu.

Och pulkan står fortsättningsvis uppefter husväggen och väntar på bättre tider. I smyg uppskattar jag ändå den bara marken eftersom det underlättar när jag cyklar till jobbet. Under julhelgen skulle det ändå få komma lite snö för stämningens skull!
I hopp om att få ytterligare lite julstämning skall jag med syster på julkonsert imorgon, denna gång på Wasa Teater. Vi brukar alltid vara på deras julkonsert och i år är inget undantag!

Therese

fredag 12 december 2014

Tomat- och morotssoppa

Jag kände att det var dags för lite matrelaterat här på bloggen igen! För några veckor sedan hittade jag ett recept på Saras blogg (länk) på en tomatsoppa. Soppan är en slät, mixad soppa. Det är sällan vi gör sådana soppor hemma eftersom jag tycker att det mest känns som en förrätt eller mellanmål. Colin däremot gillar verkligen sådana här typer av soppor under de perioder som han har tandsprickning på gång och inte gärna tuggar så mycket.
Från ursprungsreceptet som Sara hade så gjorde jag själv lite ändringar. Jag hade i avsevärt mycket mindre honung och sedan lämnade jag bort buljongen och kryddade med egna kryddor istället. Och då föll den alla i smaken. Det var åtminstone ingen som klagade. Och med något tilltugg till fick jag också känslan av en hel måltid.

Saras bild. Länk till inlägget.
Den här soppan kanske inte passar riktigt kring juletider men absolut under vintern överlag. Och dessutom tycker jag det är bra att variera all köttkonsumtion med lite vegetariska rätter också.

Therese

torsdag 11 december 2014

Mera ekologiskt i badrummet

Nu har några fler kemikaliefria produkter flyttat in i badrummet.

Allt är köpt på Ekosoppi i Vasa. Det blev en ansiktstvätt, tandkräm och en ansiktskräm. Ansiktstvätten är från samma märke som deodoranten jag nämnde i ett tidigare inlägg, Madara. Den är i skumformat och känns lätt att tvätt med. Det står att man skall kunna tvätta bort smink med den också men till det använder jag ännu min gamla tvätt. Jag tror man behöver ganska många "pumpar skum" för att få bort t.ex. mascara. Men när min gamla tvätt är slut skall jag sätta den här nya på prov. 
Tandkrämen är från märket Urtekram. Jag har tidigare inte använt ekologisk tandkräm så jag har ingen aning om vilka märken som är bra eller dåliga. Ännu har jag inte börjat använda tandkrämen. Det som jag är rädd för när jag byter till denna, är att problemen med ilningar i tänderna skall bli värre. Nu använder jag nämligen en tandkräm som motverkar ilningar eftersom det är ett problemområde för mig. Återstår att se hur det blir sen...
Sist ut var en ansiktskräm. Och den här gillar jag verkligen! Den är lätt och passar min hud bra. Den är från märket Sante och är utvecklad för just kombinerad hud.
Nytt i badrumshyllan

Jag har haft svårt att hitta ansiktskrämer för fetare hy som är ekologisk. Hittills har jag provat på både Dermoshops och Estelle & Thilds krämer men de har inte fungerat för mig. De är alltför feta och det känns som att de täpper till min hud. En annan ansiktskräm som ännu finns i badrummet är Garnier Nordic Moisture Match. Jag hade tänkt använda upp den innan jag köpte ny, men min hud gillar den inte alls. Det dyker upp mera problemområden efter användning. Så den får nog stå kvar ett tag innan jag bestämmer mig för vad jag skall göra med den.
Gamla ansiktskrämer
Therese

onsdag 10 december 2014

Stockholmsweekend

Stockholmsresan, för att fira våra 10-år tillsammans, blev alldeles magisk! Alla småbarnsföräldrar borde med jämna mellanrum få en helg tillsammans, utan barn, på annan ort, för att rå om varandra och bara vara det där paret som man var innan man fick barn, lämna mamma- och papparollerna hemma. Vi borde verkligen bli bättre på att komma iväg tillsammans. Det ger så mycket att få en paus från all vardagsstress! Det känns som att jag svävar på moln efter resan!

Vi startade på fredag morgon från Vasa med flyg, mellanlandade i Helsingfors och var framme i Stockholm vid lunchtid. Vi började med att föra väskorna till hotellet, checka in kunde vi göra först senare, och sen strosade vi runt i centrum resten av eftermiddagen. Vi började med lunch på Drottninghof. Maten smakade riktigt bra, men stället var lite kaotiskt så där vid lunch tid. Mätta blev vi i alla fall och vi hade energi att insupa storstadskänslan.
Vi beundrade Nk:s julfönster och det var minsann inte något som man ser här i Vasa i alla fall. Jag var ungefär lika exalterad över alla figurer som rörde på sig som småbarnen. Titta de rör ju på sig! Sambon däremot var inte lika fascinerad... 

Välkommen till Tomtenissarna!
Här är alla julklappslistor som tomten fått.
I verkstaden tillverkade man alla julklapparna med spännande maskiner.
Det bakades också!
I granskogen.
Tomtefar läste saga för tomtenissarna vid läggdags.
Inser först nu att jag borde ha filmat fönstren istället för att verkligen kunna visa hur det var. 

Ingen av oss var på något stort shoppinghumör så vi strosade mest runt och försökte få julkänsla i duggregnet.  

 Jag tror inte att jag kände av hungerskänslan en enda gång under hela resan. Vi åt och fikade med jämna mellanrum!
Saffransbulle! Gud så gott!

Senare på eftermiddagen for vi tillbaka till hotellet för att checka in. Vi bodde på Birger Jarl och jag har (knappt) något att klaga på vad gäller hotellet. Det var fräscht och framför allt, frukosten hade Allt! Det viktigaste med hotellövernattningar är helt klart frukosten och om den inte är bra får hotellet väldigt lågt betyg för mig. Men denna gång hittade vi ett bra hotell och personalen var trevlig. (Det som irriterade mig var att efter städningen på lördag så hade vi plötsligt bara en mugg och ingen sked, jämfört med två muggar och en sked, när vi kom dit.)
 När vi checkat in på rummet skålade vi i champagne!
Undrar om hotellet tagit denna flaska med avsikt eller att det bara råkade sig. Det borde ha varit "et Son" så skulle den ha varit riktigt passande! Gott var det i alla fall!

Middagen intogs sedan på Jensens Böfhus. Förrätten var kanske inte den bästa, lite väl mycket ost på nachosen, men köttet i huvudrätten var riktigt gott och Irish coffee till efterrätt slank lätt ner!

På lördag styrde vi kosan mot Skansen. Vi passerade Nordiska Museet men kände inte för att gå på museum just denna dag. Undrar när den dagen kommer...


En liten kö var det när vi kom dit men det gick ändå fort att komma in.



 Jag hade inte trott att Sollidenscenen skulle vara så där liten. Det ser ju så stort ut på tv...

På julmarknaden kunde man dansa, men det var mest föräldrar med barn som gjorde det. Vi stod över denna gång. På julmarknaden hittade man mycket i matväg: ljuvliga pepparkakor, glögg, våfflor, saffransbullar, ostar, korvar, godis, brända mandlar och mycket mera. Det var synd att vädret inte visade sig från sin bästa sida. Det skulle ha varit mysigare om det hade kommit lite snö istället för regn. Men å andra sidan var det ju inte så kallt nu heller.

Och så lite mat på det- köttbullssmörgås med rödbetssallad!
Mysigt på Skansen


En pussplats
Stockholmsvy. Kommer gärna tillbaka på sommaren!
När vi strosat klart på Skansens julmarknad, tittat på de nordiska djuren (det skulle ha känts mera naturligt med Colin med) och druckit glögg gick vi tillbaka in till centrum för lite shopping och givetvis mera fika!

Tillbaka på hotellet var det skönt med en varm dusch efter hela dagen ute i rått och kallt väder. Jag passade också på att smaka på Apotekarens julmust som jag läst om i så många bloggar. Visst var den god, smakade julmust, kanske lite "mildare" i smaken än den vanliga Stockmos musten.

 Kvällens middag intogs på Skitiga Duken. En rätt så ny restaurang som bara funnits i 1 månad. Vi blev inte direkt imponerade, av varken maten eller stället. Det skulle ha funnits så mycket potential med det fanns inte rätt personer på rätt ställe tyvärr... Till en början fick vi fel mat, och fick äta förrätten i skift eftersom de inte kom på samma gång. Björns biff till huvudrätt var inte den bästa. Tiramisun som jag beställde till efterrätt kunde man se på lång väg att den var halvfabrikat, i samma stil som Frödinges frusna tårtor. Ingen höjdare med andra ord. Stämningen skulle ha varit mysig på restaurangen om de hade valt musiken på ett annat sätt. Nu spelades någon form av svenska klassiker med bl.a. Tomas Ledin- Sommaren är kort. Det kändes inte riktigt rätt i december... En annan märklig händelse var att servitrisen kom och frågade om allt var bra med oss för tillfället, för hon undrade om hon kunde gå ut och röka... Varsågod bara, så länge du gör ditt jobb.
Men i övrigt hade vi en jättehärlig kväll! Det är inte så ofta man sitter på en middag hela kvällen med sin käresta utan att antingen stressa hem för att lösa av barnvakten, eller stressa med måltiden för att bordsherren (lilla gullungen) är otålig, eller vara tvungen att äta i skift för att den andra skall underhålla lilla gullungen. Jag blir alldeles varm inombords när jag tänker tillbaka på kvällen!

På söndag hann vi inte med så mycket mera än att äta frukost och sen söka oss mot flygplatsen. Väl på flygplatsen hade vi lite mera tid så vi strosade på i affärerna och drack en sista latte innan avfärd. Vilken tur att vi hade gullungen som väntade hemma för annars skulle hemresan minst sagt ha känts bitter. Vi hade en så härlig weekend så jag skulle gärna ha stannat längre, eller göra om det nu till helgen igen!
 

Vi hade som sagt en underbar resa! En perfekt 10-årsjubileumsresa!

Therese