onsdag 29 januari 2014

Min träning (under &) efter graviditeten

Innan jag blev gravid var jag väldigt aktiv vad gäller träningen. Jag har aldrig i mitt liv varit i sådant bra skick som jag var när jag blev gravid, både konditionsmässigt och till muskelmassan sett. När jag blev gravid tappade jag all motivation till träning. Jag tyckte att jag hade världens bästa orsak till att bara ligga på soffan varje kväll och snaska på en massa gott. Till en början kan jag faktiskt skylla på tröttheten. Jag var så ofantligt trött i början av graviditeten, visst släppte det senare men jag hittade ingen motivation till träning efter det.
Jag försökte ta upp joggingen (som jag körde aktivt med för några år sen) och köra lite muskelträning hemma med vikter. Joggingen blev rätt så snabbt utesluten. Det kändes inte alls bra att springa med en mage som hoppade. Muskelträningen gav heller inte så mycket. När jag tränar vill jag se resultat men träning under graviditeten skall inte fokusera på att bygga upp muskler. Istället skall man försöka hålla den massan man redan har. Det här gjorde att jag inte hade lust att träna med vikter heller. Så det slutade med att jag gick upp 18,5 kg under graviditeten. De första kilon kom rätt så snabbt i början av graviditeten i och med att jag hade en så låg vikt till att börja med. Men de sista 5 (åtminstone) kilon var nog bara "trivselkilon".
Jag hade en väldigt enkel graviditet. Aldrig några värre krämpor. Och det har jag att tacka min tidigare träning för. Jag var i så bra fysiskt skick att graviditeten aldrig blev fysiskt tung för mig (psykiskt är ett annat kapitel). Jag är så tacksam över mitt dåtida jag för att jag tränade upp mig så att jag kunde njuta av det lilla livet som växte i mig för ett halvt år sedan och inte behöva dras med krämpor.
Efter graviditeten kom jag rätt så snabbt igång med lättare träning. Mycket vagnpromenader blev det under hösten och efter en tid började jag också jogga med vagnen. Under graviditeten skaffade jag Olga Rönnbergs bok "Träning för nyblivna mammor". Ett par veckor efter förlossningen började jag smått med några övningar därifrån. Det fokuserades mycket på andning och på att få kontakt med musklerna igen. Jag orkade tyvärr inte länge med de övningarna så efter några veckor lämnade jag bort Olgas träning. Under julen hade jag en paus i allt vad träning heter och frossade i allt gott. Jag hade tidigare bestämt mig för att börja träna "på allvar" efter julen och det här gjorde att jag inte hade den rätta motivationen att stå emot allt gott på julbordet. Jag bestämde mig då för att äta allt gott med rent samvete innan det hårda arbetet skulle börja.
Efter nyåret började jag träna mera på allvar. Som jag tidigare nämnt fick jag Paolos träningsbibel och den har jag tränat rätt så mycket ur. Nu har jag äntligen hittat tillbaka till BodyRock också. Det var en träningsform som jag använde innan jag blev gravid och det passar mig som handen i handsken. Under det första BodyRock träningspasset som jag tog för ungefär en vecka sedan sprudlade min energi. Jag var så glad över att ha hittat tillbaka till den sortens träning och framförallt att jag orkade med ett sådant träningspass, för svetten rinner minsann.
Nu försöker jag träna åtminstone fyra gånger i veckan. Jag försöker träna en viss del av kroppen per pass så att det blir benen, ryggen, magen och armarna. Nu när jag igen kör mera BodyRock så blir det tyvärr inte en lika stor uppdelning eftersom man ofta tränar hela kroppen och det är mycket kondition inblandat. Utöver "hemmaträningen" försöker jag också komma mig ut på vagnpromenader så ofta jag orkar. Nu just lockar det inte så mycket eftersom det är kallt och snöigt. Tack o lov att solen har börjat visa sig mera nu under dagarna så att man känner att man "är tvungen" att fara ut för att samla lite D-vitamin. Till våren tänkte jag försöka få tag i en begagnad joggingvagn. Jag har redan nu börjat söka efter någon men det verkar ännu inte vara en så stor marknad för sådant. Hojta gärna till om ni vet av någon begagnad, de nya är ju så dyra...
Som det ser ut nu tänkte jag försöka fortsätta träna enligt pågående schema. Hittills tycker jag att både jag och Björn har fått till träningen riktigt bra. Ofta har vi tränat tillsammans på kvällarna och Colin är då nöjd med att vara med och titta på oss skuttande galningar. De dagar vi har program på kvällen försöker jag träna på dagen. Ikväll skall vi på babysim så idag blev träningen på dagen. Och det lyckades riktigt bra. Jag fick till ett ordentligt BodyRock pass på 40 min så länge Colin sov i vagnen. Både innan jag började och efter att träningen var avslutad har han kallat på uppmärksamhet men under hela träningspasset sov han så sött. Tack kära son för att du vet vad som gör din mor glad.
Jag är glad att jag unnade mig en "träningsfri" period under graviditeten. Visst skulle det har varit lättare att komma i form efter graviditeten om jag varit aktivare då, men det är inget jag grubblar över. Tack vare att jag var i bra form innan graviditeten klarade min kropp också av att jag inte uppehöll den just då. Den hade muskelmassa "att ta av". (Inbillar jag mig i alla fall.) Under graviditeten njöt jag av min mage som bara växte sig större och större och orkade inte fokusera på mycket annat.
Idag har jag tappat alla gravidkilon, så som jag ser det. Jag är inte nere på samma vikt som jag var innan jag var gravid men det är nog inte heller min "balansvikt". Jag tänker inte att jag skall nå samma vikt nu heller. Jag fokuserar mera på hur kroppen känns och ser ut. Jag vill bli en stark och pigg mamma och träningen gör att jag kommer lite närmare det målet i alla fall. Dessutom vill jag skapa lika bra förutsättningar för kroppen att klara en till graviditet, lika galant som den gjorde förra gången, om vi vill försöka ge Colin ett syskon någon gång i framtiden. En graviditet är en väldigt stor påfrestning för kroppen men jag tror att man kan försöka göra graviditeten lättare genom att träna upp en stark kropp innan.

Familjen tränar tillsammans


Therese

måndag 27 januari 2014

Rosa sockor

Natten var minsann inte den bästa. Vi försöker få ner matningarna till bara en gång per natt istället för två men Colin tycks inte vilja samma sak. Måndag betyder vanligtvis öppet dagis men efter nattens vakande känner jag att orken inte finns där så vi skall nog bara slappa här hemma idag.
För tillfället snurrar både diskmaskinen och tvättmaskinen och jag har plockat upp morgonens "rådd". Colin har sovit i 45 min. och jag har kokat en kopp te och tänkte sticka en stund. Det brukar inte dröja någon lång stund efter att alla "måsten" är gjorda som Colins sjätte sinne säger till att "nu är det läge att vakna".
Men nu har jag i alla fall fått 5 minuters andhämtning...

De här sockorna stickade jag till en liten tjej för en stund sedan. Hon är till och med född på samma dag som Colin. Det var så roligt att sticka i riktigt tjejiga färger. Oftast stickar jag till killar när det gäller projekt till barn. I släkten och bekantskapskretsen finns nästan bara killar (förutom vårt fadderbarn Meja) så det blir inte mycket stickat i rosa.
På kölistan över stickarbeten finns ett par likadana sockor men i traditionellt pippimönster till Colin. Han borde ju få ett par som matchar hans vantar.Men innan dess är det ett några andra arbeten som skall färdigställas och påbörjas.



Kanske jag hinner starta ett avsnitt Greys Anatomy ännu innan herremannen vaknar...


Therese

söndag 19 januari 2014

Röjarsöndag

Dagens program skulle vara att städa. När Colin började sova började vi föräldrar plocka undan saker och förbereda dammsugningen. Plötsligt håller vi båda två och organiserar i skåp, plockar undan onödiga saker och sorterar bort saker som vi inte behöver längre. Härligt när man bara rycks med av farten. Får se hur länge vi plockar och rensar idag... För kallt för att vara ute är det i alla fall.
Nu har jag en paus i städningen, någon behövde uppmärksamhet...



Therese

lördag 18 januari 2014

Mammalyx

Tänk vad 45 min i frissastolen kan göra gott åt själen! Mitt hår var inte i akut behov av en klippning men själen behövde få sig lite omvårdnad. Resten av dagen skall jag hålla mig inomhus, uppkurad i soffan med antingen en bebis i famnen eller sticksömmen.

Hittade en bild som jag tagit av Colin för någon vecka sen. För bara drygt 1 vecka sen var vi alltid tvungna att linda in honom tight i ett lakan när han skulle sova på natten. Han kunde annars inte slappna av i armarna utan låg bara och viftade omkring sig och kunde inte somna. Han hölls sen aldrig länge inlindad utan för det mesta såg det ut såhär. Det blev många inlindningar per natt... Men nu kan han alltså somna själv utan lakanet, med bara täcket. Visst växer han fastän man inte alltid ser det.



Trevlig lördag till er alla!

Therese

måndag 13 januari 2014

Nya brillor

Idag har jag äntligen fått beställt nya glasögon till mig. Billigt blev det ju inte eftersom alla de bågar som var skyltade med -50% eller -30% inte passade mig... Mitt ansikte var för smalt för de bågar jag föll för till en början så det blev ett par som var "helt ok". Ett krav jag hade var att de skulle kännas stabila och hålla en del slitage. Jag har på känn att de kommer att åka av utan förvarning nu som då när lilla killen blir äldre. Redan nu märker jag att han är intresserad av glasögonen och vill dra i dem.
Jag försökte googla efter bågen som jag valde men märkte att jag inte minns hur den såg ut.... Det var i alla falla någonting i den här, eller den här eller den här stilen. Märket var i Tiffany och de var turkosa på insidan. Så mycket minns jag. Efter 1-2 veckor borde jag ha ett par nya brillor på näsan.

Dags att dra på sig varma handskar och ytterkläder. Projekt "få igång volvon" skall äga rum.

Therese


fredag 10 januari 2014

Svetten skall rinna!

Till julklapp fick jag Paolos Träningsbibel. Jag såg på Efter Tio i Tv4 här i höstas, tror jag det var. Då var Paolo där och marknadsförde sin nya bok och den lät riktigt bra. Nu när jag har den själv kan jag konstatera att den verkar vara riktigt bra. Den innehåller en massa olika övningar som man kan göra hemma med bara sin kroppsvikt som motstånd. Inga redskap behövs alltså. Träningen är uppbyggd så att du tränar 15 min. per dag och du väljer själv vilket program du kör. Passen innehåller ca 5 olika övningar som man kör enligt cirkelträningsprincipen. Passen är uppdelade enligt Nybörjare, Medel, Avancerad och Champ. Övningar i Champ ser nästan omöjliga ut så jag tror nog inte att man blir proffs i första taget. Jag har ännu inte hunnit träna något ur den men ikväll tänkte jag köra ett första pass.

Källa
Nu får jag också ta i bruk min nya sporttopp som jag vann i Johannas julkalender. Ursäkta de dåliga bilderna (och den obäddade sängen). Det var inte det lättaste att fota sig själv sådär. Det var betydlig lättare att fotografera när fokuset var på magen.


Nu har sambon kommit hem så nu skall jag inleda helgen med ett träningspass. Förkylningen är ännu inte helt borta. Till natten kommer det lite hosta. Den har hållit i sig i 1,5 vecka och nu orkar jag inte vänta på att få börja träna mera. Om förkylningen blir värre får jag ju vila igen då.

Skön fredagskväll önskar jag er!


Therese

torsdag 9 januari 2014

Bra mat från grunden

Veckodagarna flyter ihop och jag håller inte riktigt reda på vilken veckodag det är. Nu när Björn börjat jobbat igen blir det lite mera rutin i vardagen i alla fall. Tänk att det är fredag redan imorgon och tack o lov veckoslutet är nästan utan planer. Vi skall ett varv in till centrum för jag tänkte skaffa nya glasögon och så skall jag försöka få tag i den nya muminmuggen, den med glasögonen i. Men jag tror tyvärr den redan är slut överallt... Jag tror också att vi skulle få besök någon dag. Men annars skall vi bara ta det lugnt. Och jag skall sticka!

Kommande födelsedagspresent


Colin fick nya vantar när de gamla blivit för små
Jag gav inget nyårslöfte i år men jag har en "plan" eller ett "försök" och det är att undvika halvfabrikat så långt det går och jag orkar. Sedan Colin kom in i vår värld har ingen av oss orkat laga ordentlig mat så vi har kört mycket med halvfabrikat. Nu börjar jag bli riktigt äcklad av de produkterna och tänker så långt det bara går göra vår mat från grunden. Som inspiration lånade jag två böcker av Nigella och en bok av Leila från biblioteket. Tyvärr visade sig Nigella böckerna inte gå hem hos oss, allt för krångliga ingredienser och "konstig" mat. Det skall vara lättlagat, inte ha en massa konstiga ingredienser som man inte hittar i vanliga mataffärer, nyttigt och framförallt variation till det vanliga som vi brukar äta. Ur Leila boken har jag prövat på några maträtter men ännu har jag inte hittat någon som jag känner att kommer att komma in på vår vanliga matsedel.

Nigella och Leila


Therese

onsdag 8 januari 2014

Colin goes green

Jag tänkte försöka börja använda tygblöjor på Colin. Jag tänkte inte använda bara tygblöjor, men försöker i alla fall byta ut några per dag till en tygblöja. Vi har ju bara två blöjor än så länge, de som kom med moderskapsförpackningen, så det räcker inte så långt. Känns lite dumt att köra en tvättmaskin sen med bara två blöjor i. Borde därför få skaffat flera tygblöjor. Samtidigt vet jag inte hur länge vi kommer att orka med detta tvättande så det känns därför dumt att sätta en stor summa pengar på tygblöjor som inte kommer till användning.
Nu undrar jag därför om det finns någon som har tygblöjor som är i bra skick (eller t.o.m. nya) som ni inte använder och som jag kunde få/ köpa för en liten summa. (Det är sjukt hur många som försöker tjäna storkovan på begagnade tygblöjor. Visst de kostar mycket som nya, men jag är inte intresserad av att betala bara någon euro under butikens pris för en gammal blöja... Det känns inte så fräscht.) Det finns säkert många som inte använder de blöjor som kom i lådan. Nu har ni ett ypperligt tillfälle att skänka dem till ett gott ändamål. Jag hoppas att de blir flitigt använda hos oss i så fall.
Tag kontakt om ni vill slippa några tygblöjor och samtidigt kanske rensa lite i förrådet. Colin väger förresten knappt 7 kg, så de minsta blöjorna funkar inte.



Therese

tisdag 7 januari 2014

Julens stickade klappar

Till julen blev det som vanligt mycket sockor. I år stickade jag speciellt mycket av restgarn. Roligt att få användning av en massa små nystan som annars inte blir använt till något.

Kusinen fick svartvita sockor. 

Colins stora kusin fick nästa identiska svartvita sockor.

Svägerskan fick dessa sockor, ser lite märkliga ut när de inte är uttöjd över foten...

Colins  mellankusin fick dessa.

Svägerskans karl och min syster fick svarta vantar.

Colins minsta kusin fick ett par tågsockor.

Pappa fick ett par sockor stickade av många restgarn.

Min moster fick en flaskvärmare.

Mammas karl fick ett par sockor, även dessa i svartvitt.

Colins stora kusin fick även en döskallehalsduk.
För tillfället tycker jag det är roligt att sticka mönster så det blir mycket sådant för tillfället. Mest blir det gåvor så ännu kan jag inte visa upp något av de projekten.


Therese

Nytt år - nytt försök

Försöker komma igång med bloggen på nytt.. Vi får se hur länge det håller i sig denna gång. Jag skall göra ett tappert försök.

Ett nytt år är här och jag välkomnar varmt det nya året! Det hände så mycket under 2013 att jag blir alldeles slut bara jag tänker på det. Både bra saker och mindre trevliga saker.
Under årets gång hann jag med flera resor, både som gravid och med en liten bebis, blev utexaminerad ekonomie magister, jobbade heltid, födde vår son, varit på begravning, levt ett sömnlöst liv med ett spädbarn och en massa andra saker...

Synd att jag inte har haft någon blogglust den senaste tiden. Det är så mycket som har lämnat "odokumenterat". Därför vill jag nu försöka få liv i denna blogg, dessutom handarbetar jag mycket nu. Länge var sticklusten som försvunnen men innan jul blev det många julklappar och lusten att sticka har jag ännu inte tappat. Det är roligt att få visa för er sen vad det är som finns på stickorna och hur resultatet blir sen.

Vi börjar lite försiktigt med två små projekt jag gjorde i höstas till lillprinsen.

Blå sockor som nu börjar varar för små

Vantar som nu är för små


Therese