fredag 31 maj 2013

En ekonom och en ingenjör i hushållet

Idag har sambon fått sin ingenjörsexamen. Nu finns det inga studerande i detta hushåll mera! Vi har firat dagen med dimission och sedan middag vid Fondis tillsammans med svärmor. Nu stack han själv ut för att fira med några vänner. Antar att jag inte är så rolig att fira med för tillfället... Istället är jag hemma och bakar till examenskaffet som vi har på söndag. Så vi hoppas på soligt och vackert väder imorgon eftersom jag inte behöver vara inomhus hela dagen då och baka som var tanken från första början. Nu ikväll har jag fått gjort en del så det är bara några mindre saker att fixa imorgon och på söndag. Den utexaminerade får själv ta hand om städningen. Något skall man väl ha för att man som höggravid pustar i hettan och bakar inför kalaset. Det blir inte så gemytligt att ha på ugnen i flera timmar när det redan är närmare 30 grader i köket. Men å andra sidan tycker jag nog att det är roligt att baka. Och allt smakar tio gånger bättre än köpta godsaker. Skulle aldrig falla mig in att köpa allt till ett kalas, nej hembakt skall det vara. Åtminstone det mesta! När bakningen är färdig för ikväll skall jag titta på skärgårdsdoktorn. Något positivt med att sambon är ute på egna äventyr...
Sambons vackra rosor





Therese

torsdag 30 maj 2013

Till en liten akademiker

Och det härliga sommarvädret fortsätter att förgylla vår vardagar. Jag är glad att jag bara har en och en halv vecka kvar på jobbet för jag skulle omöjligt klara av att vara i mitt arbetsrum hela sommaren om det skall vara så här varmt hela tiden. Morgonsolen ligger på där och då värms rummet upp väldigt mycket och den värmen vill inte försvinna under dagens lopp. Någon AC har jag inte i mitt rum... Men en och en halv vecka skall jag nog stå ut. 
På jobbet börjar det vara mindre och mindre folk i korridorerna. Studerande har slutat för två veckor sedan och även personalen tycks försvinna. Det är riktigt tyst och lugnt överallt, inte som man är van vid. Även en av mina kollegor har flytt landet för en månad för att jobba utomlands en tid. Eftersom han inte är på plats då jag slutar så hade vi en gemensam sommarlunch i början av veckan då han ännu var på plats. I samband med lunchen fick jag en liten gåva, en avskedsgåva eller vad man skall kalla det. Bebisen fick en Pettson bok och jag fick ett presentkort till strampen. Motiveringen till varför bebisen fick en bok och inte någon liten söt body är för att Hanken är ju ett universitet och har en akademisk inriktning så bör bebisen också redan från början lära sig upptäcka nya saker och "forska". Denna Pettson bok är uppbyggd så att barnet skall hitta vissa saker på bilderna och lära sig söka efter "okända" saker. Rätt så fyndigt tyckte jag. 
Kortet som jag fick med är en spindel med många ben. Min kollega sade att hon egentligen ville att det skulle vara en myra eftersom hon tycker att jag är flitig som en myra. Men nu får spindels ben symbolisera dels det att jag är "rama" på att göra mitt jobb, dels går jag hurtigt när jag skall någonstans. Det har varit ett stående samtalsämne hela läsåret, min hastighet när jag går. Eftersom jag tydligen inte borde gå så snabbt eftersom jag är kort.  
I övrigt händer inte mycket. Jag försöker undvika att bli svullen i fötterna och benen med att dricka mycket vatten och speciellt grapejuice. Det är så förfärligt äckligt men jag pinar i mig den ändå. Färsk grapefrukt är bättre men jag har varit så lat nu så jag orkar inte pressa nya frukter stup i kvarten. Har ni andra förslag på hur man undviker att samla på sig vätska?
Imorgon har Björn sin dimission och jag skall få dra på mig en vacker långklänning. På söndag blir det också lite kaffe och dopp för de närmaste och till det började jag lite smått att baka idag. Men det mesta blir nog att förbereda på lördagen. Hoppas på dåligt väder då.... 
Jaha, de var väl allt för nu... Lite bilder på det så blir det nog bra:  

Bebisens litteratur


Flitig som en spindel?



Försöker se till så att jag inte samlar på mig vätska genom att dricka denna hemska dryck

Kaka till söndagens examenskaffe


Therese

måndag 27 maj 2013

Soligt veckoslut

Ännu en helt underbar helg är slut och en ny arbetsvecka är påbörjad.
Lördagen var vi bara hemma. Jag satt ute på gården och läste medan Björn fixade på med små saker inomhus. Min sambo är en rastlös person som aldrig skulle kunna sitta ute och läsa i flera timmar. Undantaget är på utomlandsresor, då kan han nog ligga i en solstol på stranden hela dagar. Men jag antar att han inte har något val då heller...
På söndagmorgon packade vi en matsäck och drog till paradiset på jorden: villan i Kantlax. Där laddade vi batterierna och blev höga på havsluften. När vi kom hem igen på kvällen var jag alldeles slut i hela kroppen, trots att jag bara slöat i solstolen nästan hela dagen. Havsluften gör gott för kroppen. Lite extraordinärt djurliv fick vi också se i form av en säl som kom på besök vid stranden. Nu har vi massor av energi att ta tag i veckans festlighetet i form av Björns dimission och examenskaffebjudning.





Therese

lördag 25 maj 2013

Inget IKEA men en dag i solstolen tackar jag inte nej till

Det blev inget IKEA idag sist och slutligen. Igår kväll när vi funderade över vad vi behöver så var det ändå inte så värst mycket som vi kan skaffa från IKEA. Det känns lite onödigt att köra flera timmar för bara några handdukar. När vädret dessutom var så här fint när vi vaknade imorse så beslöt vi oss för att stanna hemma i alla fall. 

Så nu väntar jag på att solen skall börja lysa framför huset så att jag kan slänga mig i en badenbaden och ligga och njuta hela dagen. Eftersom det dröjer en stund ännu innan solen står framför huset så passade jag på att förbereda dagens mat under tiden. Så behöver jag inte slösa tid på det mitt under dagen när det finns möjlighet att vara ute och njuta.

Det blir korvsoppa till lunch idag.



Passade på att koka en stor sats så det räcker flera dagar.


Hoppas att alla har möjlighet att vara ute idag och njuta av det härliga sommarvädret!

Therese

fredag 24 maj 2013

Vad behöver man till bebisen?

Härligt med fredag! Endast 13 jobbdagar kvar, och nästa fredag har Björn dimission och jag tänkte vara ledig hela dagen då. Med andra ord är det bara 12 jobbdagar kvar. Underbart!

Imorgon har vi tänkt fara till IKEA och skaffa en massa små saker till bebisen, handdukar och sådant. Hoppas på regn och kyla då. ACn i bilen har slutat fungera och den slipper på service först på måndag. Mindre roligt för en tjock och gravid att sitta i en stekhet bil till tammerfors. Men vetja de går de också. Mycket vatten med bara och pauser vid behov.

På tal om bebissaker så har vi faktiskt det mesta skaffat nu. En säng köpte vi den här veckan, men den får vara isärskruvad än så länge. Vi har tänkt att bebisen skall få sova i en vagga den första tiden. Samma vagga som jag och min syster har sovit i. Än så länge finns den hos min mosters men så småningom skall vi hämta hit den också. Då är alla stora saker fixade, eftersom pappa och monica var så snälla att köra hit byrån i onsdags. Så nu är det bara att börja tvätta alla kläder när andan faller på. Då tror jag att det är lättare att få en uppskattning om vad vi behöver ännu i klädväg. Just nu känns det som att vi har mycket och tillräckligt av de kläder som bebisen behöver den första tiden, men det är lite svårt att ha någon koll när allt ligger i påsar här och där.

Så nu när alla stora saker är fixade kan man börja fundera på allt sådant smått som också behövs. Man borde väl köpa hem ett paket blöjor också, och tuttar och tuttflaskor... Och säkert en massa annat smått. Om ni som har barn kommer på något riktigt viktigt som ni själv inte kom ihåg att skaffa innan bebisen anlände så får ni gärna plita ner en liten kommentar. Eller kanske ni kom ihåg att skaffa allt, så då får ni gärna säga om det var någon sak eller grej som ni tycker att man gärna skall skaffa innan. Vi ser helst att vi ha så mycket som möjligt införskaffat innan bebisen anländer. Dels för att det är roligt att planera och fundera över vad man skall köpa, dels för att jag tror att både jag och Björn har tusen gånger mera energi att fundera över saker och ting nu än sen när bebisen har kommit.

Så ta och berätta för mig vad vi behöver ha här hemma när vi kommer hem fårn BB om ett par månader.


Trevlig helg!


Therese

tisdag 21 maj 2013

Lite bilder

Eftersom jag inte har något nytt och spännande att komma med tänkte jag bjuda på lite bilder som hittades i min telefon.

Jag kommer att föräta mig på glass i sommar. Jag har så många nya sorter som jag vill prova. Dessutom ropar glasskioskerna på mig varje gång jag passerar en.


Eftersom "gröthataren" inte var hemma i helgen passade jag på att koka mannagrynsgröt. Och, så gott det var! Men hemgjord saftsoppa och svärmors hallon! Hur kan man inte tycka om detta?


En liten glimt av min helg. Glass! Och en av böckerna som jag läste. Så hemskt att förlora sitt barn så där!


Och en kopp kaffe! Jag har inte druckit kaffe sen i november. Blotta tanken på kaffe har fått mig att må illa. I lördags blev jag snål på en kaffe med glassen och det smakade faktiskt som vanligt. I söndags blev det en kopp till men flera har det inte blivit sedan dess.


I söndags var vi båda två utmattade av värmen och inte alls hungriga (tänk att värmen kan sänka matlusten även på en gravid!) så vi åt bara frukter till kvällsmat. Fräscht och gott!
Igår var vi förresten och shoppade en sväng efter jobbet. Jag tror aldrig att jag har spenderat så mycket pengar under en shoppingrunda förr samtidigt som det inte alls känns roligt ellet upplyftande med alla nya kläder... Det känns deprimerande att spendera en massa pengar på kläder som jag kommer att använda i några månader till. Jobbigt att behöva köpa gravidkläder för flera årstider, tycker det kunde räcka med de byxor och tröjor jag har införskaffat, men nu behövs plötsligt också sommarkläder. I fredags när vi skulle ute och gå och det plötsligt hade blivit sommarvärme fanns det inget i skåpet som passade. Jag fick då på mig ett par halvkorta sommarbyxor, men att kunna knäppa en endaste knapp var nog att glömma så då var det att söka fram en lång t-skjorta som skulle täcka allt. Och visst gick det, men bekvämt var det minsann inte. Och att sen behöva gå och fundera på om t-skjortan har krupit upp eller inte, och till följd av detta går man och drar ner den hela tiden, var inte roligt heller. Efter gårdagens pengaslösande borde jag har något att ha på mig i sommar i alla fall. Ytterligare ett konstaterande: som gravid kan man inte vara kräsen med hurudana kläder man köper (om man inte beställer från nätet förstås, men jag hade inte två extra veckor att sätta på leveranstiden nu). Vasas utbud av gravidkläder är minst sagt inte stort. Man får ungefär köpa det som finns. Skall man ha ett par shorts finns det att välja mellan beiga och svarta, ungefär så känns det i alla fall...
Nåväl, slutgnällt för idag. Visst gillar jag ändå att vara gravid!

Therese

måndag 20 maj 2013

104 lappar klara

Återigen har jag haft tekniska problem med bloggen. I torsdags hade jag förberett ett inlägg men det gick aldrig att spara och sen kom helgen med det härliga vädret så då var jag ute nästan varje vaken minut.

Helgen var riktigt skön och avslappnad! Jag spenderade som sagt nästan all vaken tid ute antingen med näsan i en bok eller fingrar som virkade på de sista lapparna. Jag hann läsa tre böcker och sticka 10 lappar. Och nu är alla lappar klara! Härligt! Nu är det bara resten av jobbet kvar... Men så här långt har jag inte varit tidigare.

Sista lappen på slutrakan.

Allra sista rutan, den 104:e e kvar!

Alla lappar är virkade av nystan som jag fått ärva av mormor. Jag har inte behövt köpa något material själv. (Ursäkta att bilden är sned, men jag har haft så problem med bilderna så nu får det vara så...)

I helgen var det så varmt och vackert väder att jag till och med kände att det behövdes after sun efter duschen. Jag älskar när sommaren kommer! 

Idag kände jag också att fläkten behövde jobba lite.

På torsdag är det här minimala handfatet förhoppningsvis ett minne blott!

 Therese


onsdag 15 maj 2013

Lådan med stort L

Förra veckan kom ett avi på posten. Lådan med stort L hade kommit! Vi tittade omsorgsfullt och ömt igenom alla saker som fanns i den. Jag är väldigt tacksam för allt det fina som man får i och med lådan men lite mera neutrala färger hade jag ändå önskat... Det var kanske lite mycket retro stil över plaggen men de kommer nog att fylla sin funktion hur de än ser ut. Nu skulle vi bara behöva få hit en byrå som finns hos min faffas, men som är min gamla och som jag hade i mitt flickrum, som vi har tänkt förvara bebisens kläder i. Efter att vi fått byrån kan jag börja tvätta alla kläder. Vi har fått ärva en massa kläder av bebisens kusiner så egentligen har vi inte "behövt" köpa så mycket. Trots allt har jag nog köpt några plagg, det är ju så svårt att stå emot allt sött och gulligt i affärerna. Den första tiden klarar vi i alla fall oss med de kläder som vi har nu.


Hittade en gravidlista som jag tänkte fylla i eftersom detta inlägg blev väldigt bebisrelaterat.

Halsbränna: Nej, har endast upplevt halsbränna några få gånger i mitt liv så jag vet knappt hur det känns.
Ryggbesvär: Nej
Bäckenbesvär: Nope
Muskel och vadkramp: Nix
Åderbråck: Inte sett till något ännu
Hemorrojder: Inte det heller
Nästäppa: Nej
Urinvägsinfektion: Nej
Känsligt tandkött: Jag har alltid haft känsligt tandkött men inte så att det skulle ha blivit värre
Bättre hy och hår: Hyn har blivit mycket bättre, hoppas det håller i sig även efteråt. Håret har också blivit bättre, nu kan det gå flera dagar mellan hårtvättarna utan att det blir det minsta flottigt
Illamående: Någon gång har illmåendet sköljt över mig men de få gångerna kan räknas på en hand (om man utesluter illamåendet i början av graviditeten som tack o lov var väldigt lindirgt det också)
Ömma bröst: Inte mera, värre i början
Viktökning: 10+ kg
Trötthet: Inte är jag tröttare under dagen men jag blir fortare trött på kvällen, tupplurar ofta en stund på eftermiddagen eller så somnar jag i soffan där kring 21 för att sedan i halv-vaket tillstånd borsta tänderna och bege mig till sängen och fortsätta sova
Upp och ner i humöret: Inte mera än vanligt, lite blödigare för sorgliga saker men inga raseriutbrott och det kan sambon instämma på
Strimmor på magen: Inte en enda, tack mamma för de fina generna!
Putande navel: Inte ännu, men nu börjar den nog bli väldigt platt
Svullnader: Inga långvariga, vid högre värme sväller fingrarna upp men de går ner tillbaks
Yrsel: Endast om jag ligger raklång på rygg så att magen tynger på, väldigt obehagligt varje gång vid rådgivningen att ligga ner när man skall mätas
Förhöjd kroppstemperatur/svettningar: Nope
Järnbrist: Nej, lite lågt hb i mitten av graviditeten men fick upp det med kosten och nu har det hållit sig kring 122-125
Sammandragningar: Inte ännu
Sömnproblem: Det är inte längre lika bekvämt att sova, men med lite kuddar här och där får jag ändå oftast sova hela natten förutom några vändningar och justeringar
Nytt konstigt matbehov: Har inte känt av något extra sug under graviditeten, i början var jag mest snål på allt onyttigt som grillmat och chips medan jag för en tid sedan var riktigt sugen på färska och läskande frukter men annars äter jag som vanligt förutom kaffet som jag inte tål mera.


Therese

tisdag 14 maj 2013

Morsdagsgåva

Jag har haft problem med bloggen i telefonen, därför har det inte kommit upp något inlägg på senaste tiden. Nu tycks problemet vara fixat. 

I söndags firades morsdag och då brukar det alltid vara lite knepigt att veta vad man skall ge i gåva. Något vill man ju ändå ge. Björns mamma hade redan tidigare önskat sig sådana här fodral men det hade jag under en väldigt lång tid hunnit glömma bort. Nu när jag hade kommit ihåg det och hade rätt så bra med tid att handarbeta passade jag på att göra två stycken fodral till henne. Ett för strumpstickor och ett för längre stickor. De är minsann inga vackra kreationer men huvudsaken är att de fyller sin funktion. De som jag gjorde åt mig själv har jag varit väldigt nöjd med eftersom jag nu alltid vet var mina stickor är. Till rundstickorna har jag ännu inte hittat på någon bra lösning. Några idéer?

Ett fodral för längre stickor och ett för kortare



Fodralet för längre stickor



Blandade med olika sorters tyger


Fodralet för strumpstickor



Lite snett här och där men det fyller sin funktion
Det var längesedan jag hade sytt men det var riktigt roligt och jag blev inspirerad att sy mera. Måste bara komma på något passligt att tillverka. Gardiner och kuddfodral och liknande är så tråkigt att göra...


Therese

torsdag 9 maj 2013

Kristi himmelsfärd

Härligt med en ledig dag mitt i veckan! Man börjar bli van med det efter förra veckans 1 Maj firandet. Men det är trots allt bara ca 4 veckor kvar i jobbet. Orka orka...
Idag kommer bebisens kusiner och faster och hälsar på. Trist att det skulle bli så dåligt väder så man inte kan vara ute. Det hade varit trevlig med en glass på torget. Vi tar de en annan gång istället!

Det dröjer ännu en stund innan kusinerna kan leka.
 Dagens dilemma: Sticka eller ligga på soffa och läsa innan besöket anländer. Skönt att man inte har större funderingar än så ibland.


Therese

onsdag 8 maj 2013

En liten tillbakablick

Så där, nu har en liten ändring skett. Jag river mitt hår och blir snart riktigt arg på tekniken så därför får det se ut så här en stund.

När jag gick igenom lite bilder för att hitta något nytt att sätta som header kom jag över en massa härliga bilder från förra sommaren. Jag tänkte dela med mig av några för att skapa lite sommarstämning på bloggen.


Först några bilder från vår resa till Helsingfors och Åbo förra sommaren med M&F.

I väntan på båten till Sveaborg




Midsommar spenderades traditionsenligt på Bötesberget och för en gångs skull med helt underbart väder!


Solnedgången på berget

En härlig sommarkväll på vår gård


Roadtrip till Haparanda
 
Kukkolaforsen

Vår campingplats

Tidsfördriv inne i campingstugan


Sommaren får gärna komma nu! Trots att den inte kommer att innehålla så många resor i år finns det ju annat härligt att se fram emot!

Therese

Lite nytt men mest gammalt

Jag tänkte göra om lite här på bloggen. Jag har till en början uppdaterat länklistan. Tidigare har den innehållit mest vänner och bekanta men nu har jag också satt till en del bloggar som jag har följt en tid. Sådana som jag verkligen tycker är intressanta. Nu borde jag också fixa en ny header, den nuvarande känns inte så up-to-date. Det får bli nästa projekt... Lite i taget helt enkelt.

Therese

tisdag 7 maj 2013

Nyaste muggen

Vårens säsongmugg fick flytta in till oss för drygt en vecka sedan. Egentligen gillar jag inte muggen så mycket. Det är något med färgerna som inte tilltalar mig. Sen att den dessutom ser likadan ut på båda sidorna gör den också lite tråkig. Men det stoppade mig ändå inte från att köpa den.



Therese

måndag 6 maj 2013

Veckoslutets godsaker

Så var ännu ett veckoslut över. Hockey VM inleddes, vi grillade korv, jag började sticka igen efter en lång paus, jag har njutit av solen som värmt så skönt på vår gård, tagit två promenader i ett skönt tempo och sen så har jag vilat massor. Kroppen kräver minsann att jag saktar ner i tempot. En tupplur nu som då är inget ovanligt mera. Tidigare skulle jag aldrig ha kunnat sova på dagen. Jag tyckte då att det var slöseri med tid och att på natten skulle man sova, därmed basta. Nu är det minsann andra tankegångar i vårt hem. Jag passar ofta på att ta en liten tupplur på eftermiddagen och jag tycker att det är hur skönt som helst! Inte alls slöseri med tid. Tänk så man ändras...

Två godingar från helgen
Härlig sommarmat! Även fast jag inte är någon riktig "korvmänniska" smakade det gott och framför allt somrigt!
Bakade en hög med cookies. De smakar minsann bättre än de ser ut kan jag lova.

Värmen skall visst komma den nu också och det hoppas jag verkligen på. Vill inte ha vantar på mig mera när det är 6 maj. Nu vill jag ha lätta och lösa kläder. Fast till det borde jag skaffa en ny garderob. För tillfället är det principen "använd det som passar" som gäller. Börjar bli en aning tråkigt i längden.

Ikväll blir det att se på mera hockey och låta stickstickorna går varma, om jag håller mig vaken...

Therese

fredag 3 maj 2013

Nytt projekt

Ignorerade denhär högen med ofärdiga projekt





och började med något nytt





Therese

Vappen och 1. Maj

Och så var äntligen maj månad här. Nu känns det som att man kan börja längta efter värmen på allvar.


Valborgsmässoafton och 1 maj firades inte på något speciellt sätt. Vappen "firade" vi på tumanhand med en massa god mat. Vi inledde vi grillsäsongen och det smakade gudomligt gott med grillat kött och olika sallader. Tänk att man varje år glömmer hur gott det är med grillad mat. 1 maj innebar picnic med våra goda vänner. Solen sken men det blåste väldigt mycket så någon värme kan man inte tala om. I det tillstånd som min kropp är i nu passar det sig inte att sitta på ett skarpt och platt underlag i några timmar och dessutom ha en konstant stark vind som blåser i ryggen. Ryggen, magen och benen strejkade en aning senare på kvällen och även nattsömnen drabbades. Men roligt var det i alla fall att få spendera några timmar med vännerna som vi inte träffar alltför ofta, även om vi alla bor endast några kvarter ifrån varandra... Vi borde skärpa oss!

Bilderna från första maj picnicen finns på Björns kamera och för tillfället orkar jag inte söka fram den så ni får nöja er med dessa två bilder från majfirandet.


På vappen mumsade vi på jordgubbar. Dock inte inhemska men de smakade ändå gott!



Munkarna var slut så vi fick nöja oss med "nästan munkar"- isoäidin donitsit istället.



Nu hoppas jag på en solig och varm helg så att man kan vara ute och fånga så mycket D-vitamin som möjligt!
Trevligt veckoslut!


Therese